fbpx

Doodle: Маркетинговият шедьовър на Google

Автор:

Петър Петров

Обзалагам се, че няма човек, който да не е забелязал, че когато отворим най-посещаванaтa уеб страницa в света – търсачката на Google. Картинката над полето за търсене с надписа ,,Google“ понякога е различна.

Картинката най-вече ни напомня или информира ,,за празника днес, за почит на личност, събитие или изобретение от историята. Дори се появява игра или се включва цял спектакъл.

💡Как се ражда идеята?

Първата ,,драскулка“ на Гугъл през 1998 г. Google.com

Идеята зад т.нар ,,Doodle“ – в превод от англ. ,,драскулка“ се ражда точно една седмица преди google да се регистрира като фирма през 4 Септември, 1998 г. Когато основателите на гугъл, Лари Пейдж и Сергей Брин, плануват да отидат на известния фестивал в Америка – ,,Горящ човек“ в пустинята Невада.

Те били в добро настроение и на шега решили да поставят символа на фестивала зад тяхното лого. Като подпис в имейл, с който информират потребителите си, че ще бъдат извън офиса.

От ,,драскулка“ до маркетингов шедьовър 🎨

От този момент картинката с логото на google става вдъхновение за художници, които решават да експериментират и добавят празнични декорации към логото за честване на празници.

През 2000г. Лари и Сергей дават задача на Денис Хуан (стажант в Google), да създаде дизайн по случай националния празник на Франция.

След успеха на първите ,,драскулки“ Денис е повишен в Директор на креативния екип за ,,Doodle“. Новите илюстрации се превръщат в маркетингов инструмент, който все по-често се появява на началната страница на Google.

Във времето дизайнът се разчупва още повече, a интересът за артистите става още по-голям. Създава се екип от артисти от цял свят, които се наричат ,,драскачи“. Някои от тях са Ekua Holmes, Jeniffer Hom и Sophia Foster-Dimino.

Google GIF - Find & Share on GIPHY

Каква е мотивацията на артистите в ,,Google Doodle”?

Екипът на Google Doodle създава различни дизайни с мисията началната страница на Google да провокира любопитството на милиони потребители по света. Екипът се събира, за да реши кои събития да бъдат чествани с рисунка или анимация. Приоритет са важните и интересните събития.

Никога не ми е скучно, не мисля, че има много места, които да ти предлагат работа като game developer, illustrator и animator в едно едно и също време.

Olivia Huynh – Илюстратор в екипа на Google Doodle

Колко често се променя картинката в Google търсачката?

Темите за дизайн на Doodle зависят от световните събития. Например през 1950 г. Индия най-накрая успя да утвърди своята независимост и създава своя конституция. Индийци се бориха за своя суверенитет в продължение на 3 години. За радостта от това събитие цялата страна празнува.

Първият ден като република, Индия отбеляза с грандиозен парад. Традиция, която продължава и до днес. Той чества богатата културна история на Индия – Това събитие служи за вдъхновение на илюстратора Ибрахим Райнтакат, който е автор на по-горната рисунка на Google Doodle.

Всички тези елементи от местната култура в ярки, топли цветове и отличителни шарки напомнят за богатото културно наследство на Индия и се събират, за да отпразнуват щастливия 69-ти Ден на републиката!

Как да твориш за гугъл?

,,Не съм сама“ – Автор Sophie Araqu-Liu Източни: Гугъл

Всяка година Doodle for Google се организира като конкурс за изкуство, отворен за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Те са поканени да създадат свой собствен Google Doodle с шанс да го представят в Google.com, както и да спечелят страхотни стипендии и още придобивки за своите училища.

В журито през 2022г. участваха Селена Гомез – Художник, предприемач, филантроп, Елиз Фокс – Режисьор, модел и активист за психично здраве и Юлиана УртубейНаградена Учител на годината за 2021г.

Момичето, което спечели Doodle for Google за САЩ 2022 г. е Софи Арак-Лиу ( Sophie Araque-Liu с нейната рисунка, озаглавена „Не съм сама“ . София печели стипендия от $30 000 за колеж и техника на стойност $50 000 за своето училище.

В памет на
2022 Участник в конкурса Doodle for Google

Alithia Haven Ramirez, 10 г.

2012 – 2022

и всички жертви от трагедията в Uvalde, Tеxas. Март 2022 г

“Искам светът да види моето изкуство и да разбере какво умея. Искам хората да бъдат щастливи, когато видят страстта ми в изкуството”
– Alithia Haven Ramirez