fbpx

Карло Рива: Неповторимият дизайнер на италианските лодки Riva

Автор:

Петър Петров

Карло Рива е успешна личност и италиански инженер на лодки, роден в семейство на 4-тири поколения корабостроители в Сарнико – северна Италия. Той е известен със създаването на най-луксозните лодки, изпипани до най-малкия детайл. Неговите лодки са купувани от дипломати, крале, принцеси, музиканти, холивудски звезди като Бриджит Бардо , София Лорен и др.

Много хора по света знаят или поне са чували за лодките Riva, които без съмнение са символ на лукс, елегантност и съвършена изработка. Малко обаче знаят за случката на езеро Изео, откъдето всъщност започва всичко…

В следващите редове ще ви разкажем повече…

Буря на езерото Изео

Семейство Riva пред своята корабострителница. Източник: Riva

През 1842 г., внезапна буря опустошава рибарския флот на малкия град Сарнико. В онзи момент младият италиански инженер на рибарски лодки – Пиетро, който е прадядо на Карло, възстановява лодките на местните рибарите и печели тяхното уважение.

Така се ражда легендата за Рива, и по-точно за Пиетро Рива, който започва да строи лодки в двора си и бързо постига репутацията си на добър майстор. Под негово ръководство синът му Ернесто разширява бизнеса и проектира лодки, задвижвани с двигател с вътрешно горене. Това помага за развитието на туристическата и пътническата дейност в региона.

Серафино Рива поема щафетата

Малкият Серафино Рива (вляво) Източник: rivafrance.com

За съжаление на 18 Май през 1907 г. Ернесто е затиснат от лодка, която пада от кран и го убива на място. Синът му Серафино доразвива двигателната мощност на лодките и през 1912 г. поставя личен, скоростен рекорд ,достигайки до 13 възела (24 км/ч). Фокусът се променя от създаването на туристически и по-големи лодки до малки и бързи лодки, предназначени за състезания.

Карло Рива – Визионерът

Карло Рива като дете през 1925 г. Източник: rivafrance.com

Може да се каже, че съм роден на лодка. На три години се забавлявах с гребна лодка, на седем вече бях запознат с двигателите. На десет години почиствах лодките на баща ми. Понякога бягах да се кача на люлката, но баща ми се караше, защото мястото ми беше в корабострителницата. Още от дете започнах да проектирам състезателни лодки и имах иновативни идеи.

Carlo Riva
Корабострителницата на семейство Рива – ,,Fratelli Riva“, през 1925 г. Източник: rivafrance.com

Карло Рива е роден в Сарнико на 24 Февруари през 1922 г. Като дете той прекарва по-голямата част от детството си в корабострителницата, където баща му Серафино го запознава с работния процес. Малкият Карло прохожда през 20-те и 30-те години на 20 век, когато баща му изцяло променя курса на семейният бизнес и печели италианските състезания със скоростни лодки.

Бащата на Карло – Серафино Рива през 1937 г. на състезанието Raid Pavia – Venezie, Източник: rivafrance.com

Карло е само на 17 год., когато започва да проектира собствен дизайн на лодка. Той посещава библиотеките и чете американски списания за лодки, откъдето черпи вдъхновение да създаде специален корпус на шест моторни лодки от името на италианското източноафриканско правителство, предназначени за плитките води на етиопските езера – Ашендж и Тана.

Войната обаче настъпва и Карло бива изпратен войник.

Карло Рива по време на работа, Източник: rivafrance.com

50-те години и Ерата ,,Dolce Viva“ в Италия

Карло Рива (вляво), заедно с баща си Серафино (вдясно), Източник: rivafrance.com

След войната Карло Рива поема изцяло корабостроителницата през 1950 г, а през 1954 г. я превръща за времето си в ултрамодерна, работеща, красива и функционална занаятчийска база. Там са създадени 4 098 лодки от махагон и с това надминават престижната американска компания за корабостроене Chris Craft.

Работилницата е архитектурен шедьовър. В наши дни е включена в списък за опазване на екологично наследство. Тя се простира на 36 декара, от които 17 декара. са закрита зона, има места за акостиране на лодки, кабини за боядисване, 50-тонна количка за транспортиране на готови яхти до кея и места за обработка на обемисти предмети и др.

Следват години на неуморна работа с по 13-14 часови смени. Създава се R.A.M – Riva Boat Servics – център за техническа подръжка за удобство на притежателите на лодки Riva, включваща повече от 40 услуги.

Riva Shipyard, Sarnico Източник: rivafrance.com

Италианският предпримач инвестира в имидж на марката. Той работи с фотографи, журналисти и маркетолози, за да се погрижи за отпечатването на изискания и ексклузивен каталог на Riva от 1956 г.

Той никога не пропуска да участва в панаири и изложения на лодки в Италия, Европа и Америка. Дори отваря шоурум на Riva в Rockfeller Center в Манхатън през 1964 г. Известен също с подхода си да позиционира лодките до луксозни и спортни автомобили.

Шоурум с лодка Riva, Източник: Google

Riva – любимите лодки на известните личности

В началото на 50-те години е бурното време на ,,елита“. Лодките Riva и колите на Rolls Royce се асоциират с власт и успех по цял свят. Някои от притежателите на лодки са крале, шейхове, актьори, музиканти, модели, спортисти и др. Сред тях са хора като Елизабет Тейлър, Ингрид Бергман, Анита Екберг и Ричард Бъртън. Дори Мерилин Монро е искала собствена лодка.

Лодките се транспортирали до Близкия Изток по въздух като понякога цената за транспортирането надвишала цената на самата лодка.

Но тези разходи за хора с възможности не били особено важни…

Модел и нейното куче в лодка Riva, Източник: Google

Изобретателност

Работен процес в занаятчийницата на Riva, Източник: rivafrance.com

Карло инвестира и в изследване на иновативни материали като морски шперплат – технологично изобретение, което променя историята на конструкцията на лодките, благодарение на сътрудничеството му с Ремо Лоди – невероятен техник.

Те променят дизайна на всички части на корпуса за постигане на качество, издръжливот и безопасност: от хромиране до лакове, тапицерия, двигатели, винтове, бордови инструменти.

Важно е да се отбележи, че Карло е и предшественик на фибростъклото. В края на 60-те, благодарение на далновидната си интуиция, той осъзнава, че новият материал добива популярност в морския бизнес. 150 лодки с новия материал се създават и продават за по-малко от 2 години.

Организация

Един от хамбарите на корабостроителницата Riva, която побира до 150 лодки. Източник: rivafrance.com

Клиенти, техници, строители, журналисти или обикновени посетители – всички те се възхищават на рационалността и организираността на корабостроителницата Riva. Подравнени в идеален ред и добре защитени, 150 лодки се съхраняват безопасно преди да бъдат продадени.

Двигатели

Карло Рива пред централата на Chris Craft – известна американска корабостроителница. Източник: rivafrance.com

През 1952 г. Карло прави първото си задгранично пътуване до централата на Chris-Craft в Алгоняк, Мичиган. Той няма достатъчно пари, за да внася толкова двигатели, колкото американците искат. Измисля лъжа за италианския протекционизъм, а накрая подписва договор да внася по 6 наведнъж за общо 50.

3 години по-късно купува над 1 000 двигателя от тях, но избира друг партньор – Chrysler. Сключва сделка с тях за модификация на двигателите си за плаватлни условия и прави над 100 промени по двигателите. Резултат му носи най-леките, най-издръжливите и най-тихите двигатели с името Riva, които се превръщат и в най-добрите на пазара.

Изложението на Riva, Paris Boat Show 1970, на което първите две лодки с фибростъкло са изложени.

Качество в детайлите

Казват, че можем да разберем дали нещо е красиво и качествено в детайлите. Нека да разгледаме фината италианска изработка на детайлите, които правят лодките на Riva толкова забележителни.

Волан на лодка Riva, Източник: rolexmagazine.com

Дизайнът на лодките Riva e вдъхновен от тенденциите на своето време – арт-деко културата от 50-те и 60-те години, наричаща се също Populux – от popular и lux. Потребителска култура и естетика, зародила се в САЩ.

В природата на тази дизайнерска култура са заложени геометричните фигури, пастелни цветове, ламарина и стомана. Заражда се като нужда на масовото общество да притежава луксозни предмети и облицовки, повлияни от бляскавия живот на известните личности.

Детайли, подобни на тези от задната част на Cadillac, Източник: rolex-magazine.com

Стоманени кораби

Carlo Riva Yachting Corporation – Caravelle

Желанието на Карло да разгръща компанията се увеличава още повече и той започва да строи стоманени яхти, способни да се изправят с опасностите на откритото море. В сътрудничество с голямата холандска корабостроителница „de Vries Bros – Shipyards“ от Aalsmeer, Riva произвежда 8 стоманени кораба от 24 до 30 метра.

Построих 8 стоманени кораба, Бях сигурен, че ще имат успех поради три причини: първо, те бяха направени в Холандия сред бурното Балтийско море, следователно корпуса беше експериментиран за оптимална морска годност, второ, с двигатели Rolls Royce и трето, с италиански дизайн, за който нямам никакво съмнение.

Carlo Riva

Интернационално пристанище Carlo Riva в Rapallo

Пристанището Carlo Riva в Рапало, Източник: rivafrance.com

На 10 юли 1971 г. е подписан договор за концесия за играждането на яхтено пристанище на италианската ривиера в Рапало, Италия. Амбициозен проект, който веднага се сблъска със съпротивата на местната реалност по онова време, нежелание за иновации и пречки от законодателни препратки.

Карло Рива и сътрудниците му преодоляват много бюрократични препядствия, но в крайна сметка превръщат една мечта в реалност. Пристанищният комплекс е предназначен да направи живота на собствениците на лодки по-лесен и круизите по-приятни. Той разполага с място за над 200 автомобила, търговски център с 22 магазина, ресторанти, барове, яхт клуб, работилници, туристически лифт, кранове за яхти и още.

Пристанице Карло Рива в Рапало, Източник: rivafrance.com

Riva Aquarama – Бижу, което всички искат да притежават

Riva Aquarama Lamborghini, Източник: Google.bg

Riva Aquarama е легенда! Тя е най-известната и най-желаната лодка, която се произвежа в периода 1962 – 1996 г. Произведени са 769 лодки. Скоростта, красотата и съвършеният дизайн на лодката карат много хора да я нарекат Ferrari в морската индустрия, благодарение на Феручо Ламборгини, който създава най-добрите V12 двигатели в този период. Именно те дават мощността на Aquarama.

Корпусът на Riva Aquarama е с дължина 8,02 – 8,78 метра. Облицована е с махагон и лакирана, за да подчертае красивата дървена текстура. Лодката е двумоторна с максимална скорост 45/50 възела, а мощността варира от 185 к.с. до 400 к.с. Над двигателното отделение има омекотена тераса за слънчеви бани. Лодката има и покрив, който по подобие на кабриолет се прибира зад задната седалка, а на предната част се монтира стълба.

Известният британски водещ Джереми Кларксън включва лодката в свое телевизионно предаване и споделя за нея:

Най-красивото нещо, създавано някога.

Jeremy Clarkson

Компанията Riva в наши дни

Riva Diablo, източник: Google.bg

През 1979 г. поради неблагоприятния индустриален климат, Карло продава компанията на американския концерн Whittaker, запазвайки статуса си на управител и главен мениджър. По-късно тя е купена от британската компания Vickers. През май 2000 г. Riva става част от голямата италианска компания за корабостроене Ferretti Group.

Корабостроителницата на Рива в Анкона

Инженерния отдел на Ferretti, начело с дизайнера Мауро Микели, съосновател със Серджо Берета на студиото Officina Italiana Design, екслузивно проектират целия флот на Riva. Корабострителницата в Анкона е едно от най-големите корабостроителни съоръжения в Европа. Това е мястото, където се изграждат 50-метровите стоманени яхти на Riva.

Shipyard Ancona, Източник: riva-yacht.com

Помен за неповторимия инженер на лодки – Карло Рива

Carlo Riva, Източник: Гугъл

Карло Рива умира на 10 Април през 2017 г. на 96-годишна възраст в дома си в Сарнико. След като напуска компанията, той работи последните години върху развитието на международното пристанище в Рапало, което от 1975 г. носи неговото име. През 2005 г. принцът на Монако Алберт 2-ри го удостоява с титлата ,,Човек на морето“ за специалните му постижения.

Светът загуби брилянтен конструктор на лодки, майтор на стила, гигант в италианската индустриална и бизнес история. За мен това е много лична загуба на ментор, човек с изключителни способности, пример за отдаденост към работата си. Карло ни научи да виждаме перспектива, да подхождаме към нещата с креативност и страст. Неговата визия и неизчерпаема енергия на иновациите го превърнаха в ключова фигура в света на яхтите на 20 век, човек, чиито творения вече са се превърнали в легенди.

каза Алберто Галаси – главен изпълнителен директор на Ferretti Group.
Carlo Riva, Източник: Гугъл