fbpx

Aлберт Попов: Българинът, който връща България на върха на световните ски

Автор:

Петър Петров

Алберт Попов е 25-годишен български скиор в алпийските дисциплини. При силен снеговалеж той се класира на 3-то място на подиума в старт за Световната купа по ски в Тахо, Сащ на 26.02.2023 г. Това е исторически момент за България, защото това не се бе случвало от 39 години, когато за последно през 1984 г. известният български скиор Петър Попангелов стига до сребърен медал.

А. Попов дебютира в Световната купа по ски алпийски дисциплиини на FIS през 2014 г., когато е едва на 17 години. На следващата година през 2015 г. отново участва на Световно първенство, където обаче не успява да завърши слаломите.

Същата година той преживява тежка автомобилна катастрофа, в която оцелява по чудо, но счупва глезена си и окото му излиза от орбитата. След трагедията Алберт Попов участва на Световното през 2017, където завършва на 27-мо място в слалома и на 30-то в генералното класиране на гигантския слалом. Той продължава кариерата си като спечелва няколко турнири за младежи, а през 2018 става 3-ти в света!

Алберт Попов

Алберт Попов печели състезание по ски
Albert Popov, Източник: Facebook

Алберт Попов е роден в гр. София на 8 Август 1997 г. Негови родители са Димислав Попов и Мартина Попова. Той има 3 сестри, а майка му е бивша скиорка в школата на ЦСКА, но контузия слага край на кариерата й. Българският ски талант завършва своето образование в НСА и се състезава за Спортен клуб ,,Мотен“.

Алберт Попов печели първо място на ски турнира ,,Topolinoæ
Първо място за Albert Popov ,,Topolino“ през 2013 г в Италия. Източник: www.viasport.bg

Кариера

Първите големи победи Алберт постига на неофициалното световно първенство за деца ,,Тополино“ в Италия. След това дори австрийския национален отбор го забелязва и го кани да се присъедини към него. През 2018 г. печели бронзов медал на световното за младежи в Давос, Швейцария.

Алберт записва чудесни резултати през следващите години с участието си на Световната купа по ски. По време на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022г. той се класира на 9-то място в диисциплината ,,слалом“. Но най-голямото му постижение засега остава 3-тото място на подиума на Световната купа в Тахо, Сащ.

Автомобилна катастрофа

Катастрофа с Albert Popov
Тежка катастрофа със скиорите ни, треньорът загина – Източник: www.viasport.bg

На 17 Ноември след тренировка в Зьолден, Австрия Алберт преживява тежка катастрофа, заедно със своя треньор и неговия помощник. Водачат на автомобилът Драго Грубелник загувба контрол и тримата политат в 100 метрова пропаст, след което Драго умира от раните си в болница в Германия, а Алберт и Митко Христов оцеляват. Кракът на Алберт е премазан и окото му излиза от орбитата, но той оцелява по чудо. Според негови думи инцидентът го забавя с 1 годниа в прогреса му като ски състезател.

,,Когато пристигнахме колата беше още там, смачкана до неузнаваемост, а хората които. разчистваха остатъците ни изказаха съболезнования! Никой не вярваше, че има оцелели.

Мартин Попова – майка на Алберт Попов.
Източник: Youtube.com

Семейство

Попов вляво и бременната му годеница вдядсно, Източник: Dir.bg

Алберт Попов очаква дете през Април от своята годеница Деница.

Ще имаме момиченце. Чакам го с нетърпение. Това е най-важното в живота и ще ми даде още сили. Предполагам, че още преди да може да ходи, че я кача на ски. В чантичка на гърба ми и в планината, защото чистият въздух калява децата“, сподели желанията си асът на ските пред Нова телевизия. 

Albert Popov