fbpx

Джесика Уотсон: 16-годишното момиче, което обиколи света с лодка

Автор:

Петър Петров

Джесика Уотсън е 16-год момиче от Австралия, което напълно сама достига до най-отдалечените океани в света. През 2009 г. тя оцелява след 7 нокдауна и 210 дни сама в морето. Тя търпи много критика от медиите по време на своето предизвикателство, които поставят въпрос за способностите й и преценката на родителите да я пуснат сама на евентуална гибел.

Тя доказва точно обратното и се превръща в най-младия човек прекосил света със собствената си розова лодка, напълнно самостоятeлнo. При завършването на своето рисковано пътуване. Джесика беше посрещната от хиляди сънародници на пристанището в Сидни, включително и тогавашния министър-председател. Същата година тя е наградена с Ордена на Австралия (ОАМ) за невероятното си постижение.

Джесика Уотсън преминава през Кейп Хорн, 13 Януари 2010. Източник: Wikipedia

Биография

Нон-стоп самостоятелно плаване с лодката Ella’s Pink Lady, Източник: Google

Джеска Уотсън е родена в Голд Коуст, Куинсланд, Австралия на 18 май през 1993 г. Родителите й са родени в Нова Зеландия и тя получава двойно гражданство. Тя е второто дете от общо 4. Израства буквално във водата. Тя започва да плава докато е едва на 8 години, защото родители и по това време живеят в 16-метрова лодка в продължение на 5 години.

Момичето герой – както обичат да я наричат още на 12-год се вдъхновява от разказите на своя колега Джеси Мартин, който прави своето първо околосветско плаване само на 18 години. Мемоарите и видео блоговете, които записва и помагат да издаде книга 2 месеца след завръщането и. 13 години по-късно, нейната история получава филмова обработка в едноимения филм на режисьора Сара Спилейн по Netflix. True Spirit.

Корица на филма ,,True spirit“, който разказва историята на Jessica Watson Източник: Netflix

Как ми хрумна идеята?

Вляво: Keй Коти Вдясно: Джеси Мартин Източник: Гугъл

Джесика е вдъхновена от Кей Коти – първата жена, която плава самостоятелно нон-стоп без чужда помощ и от Джеси Мартин, който е най-младият човек плавал самостоятелно по това време. Тя планува да постигне същото като подобрява рекордите и на двамата през 2009 г.

Условието да се превърне в ,,най-младия човек плавал самостоятелно без помощ“ не й позволява да акостира към пристанище или друга лодка. Единствената помощ, която може да потърси е съвет чрез радио комуникация.

Предизвикателството

Видео от влога на Джесика Уотсън Източник: Youtube

Околосветското плаване на Джесика започва на 18 Октомври 2009 г. и завършва на 15 Май 2010г. То продължава 8 месеца, а подготовката й отнема точно 10 месеца. В които тя изкарва курсове за придобиване на умения и знания за радио комуникациите в океана, горивото на лодката, safety, radar orientation и др.

На борда на лодката тя се запасява с храна, вода, дрехи, лаптоп и камера.

Стартът на плаването трябва да започне и да завърши в Сидни и да премине близо до Нова Зеландия, Фиджи, Кирибати, нос Хорн, нос Добра надежда, нос Леувин и Югоизточен нос. В съответствие с изискванията на околосветските плавания, определени от WSSRC ( Международната федерация по ветроходство), екваторът трябва да бъде пресечен.

Това преминаване е извършено близо до Киритимати, въпреки това рискованото пътуване на Джесика в крайна сметка не покрива задължителното ортодромично разстояние от 21 600 морски мили. Тя постига 18, 582 (34, 414 км)

Карта на околосветския маршрут на Jessica Watson Изтозник: Slideserve

Исках да предизвикам себе си и да постигна нещо, с което да се гордея. И да, исках също да вдъхновявам хората. Мразех да бъда съдена по външния мим вид и очакванията на другите хора за това, на което е способно едно ,,малко момиче“. Това вече не е само моя мечта или пътуване. Не е само мое постижение, но постижение за всеки, който е вложил толкова много време и усилия, за да ми помогне да стигна тук.

Успехът

Джесика Уотсън по време на премиерата на филма ,,True Spirit“, Източник: Google

След постигането на своя успех във ветроходството. Джесика е отличена с редица награди. Включително и добавянето й към Залата на славата от Sport Austrialia Hall of Fame. Тя е избрана и за млад авантюрист на годината от Австралийското географско дружество, както и от National Geographic. Тя печели още много отличия, завършва своето образование в сферата на ,,Маркетинга и комуникациите“ и от 2015 г. работи като ,,комуникационен мениджър“ за компанията Deckee – приложение за навигиране и помощ във ветроходството и морското плаване.