fbpx

Леденият схвръхчовек от Нидерландия

Автор:

Петър Петров

На този свят съществува човек, за който плуването в леденостудени води, ходенето бос в снега и изкачването на планини по шорти е начин на живот. Нещо напълно нетипично за съвременния човек, който не би поел инициатива да погледне отвъд ограниченията на застоелия си начин на живот.

Как е възможно обаче един човек да промени представите ни за физическа издръжливост?

Wim Hof е известен по цял свят като ,,Ледения човек“ и държи над 25 световни рекорда за екстремни постижения. За първи път привлича вниманието на учените, когато доказва, че е невероятно способен да запази телесната си температура чрез медитация, потопен в лед за  час и 53 минути.

След това изкачва Eверест по шорти и преминава маратон в пустинята Намиб без вода и категорично убеждава учените, че е в състояние да контролира своята имунна и вегетативна система, когато пожелае.

Wim Hof по време на маратона в пустинята Намиб

Неговата история привлича вниманието и на mедийни организации, включително екипа на Discovery channel и други, които документираха неговия прочут метод за подобряването на психическото и физическото здраве на хиляди хора по света, известен като ,,методът на Wim Hof‘‘, който той смята, че е приложим за всеки един човек.

Биография

Екстремният атлет и приключенец е роден в нидерландския град Ситтард на 20 април, 1959 год. Toй е бил 9-тото дете в своето семейство, а по-късно на него му се раждат 4 деца от първaтa му съпруга Олая, която страда от шизофрения, подложена на постоянни лечения и взимане на медикаменти, тя решава да се самоубие през 1995 година като се хвърля от 8 етажна сграда.

Хоф споделя, че това е най-болезненият момент в неговия живот, в който той загубва любимият човек и обстоятелствата го оставят с отговорността да отгледа сам 4-те си деца. Следващите години той прекарва по-голямата част от своето време в грижи за тях.

В този момент той намира спокойствие и възможност да притъпи болката в упражнения за дишане и плуване в леденостудени води. Това бил неговият начин да остане със себе си и да открие отговорите на въпросите, които съдбата му изпраща.

Първият път, в който той приема предизвикателството да плува под лед, на 35-тият метър замръзва ретината му и ослепява за кратко, губи съзнание и бива изваден от водата.

Експеримент

През 2011 година леденият човек е подложен на експеримент, в който бива инжектиран с бактерията ,,ендотоксин“. При нормалните хора е следно бактерията да провокира нервната ни система с повдигане на температурата, втрисане и главоболие.

Но не и за него.

Лекарите установяват, че той притежава невероятна способност да потисне своята имунна система като позволята на тялото си да отделя адреналин. На експеримент се подлагат и 12 от неговите ученици, които минават през практиките на неговия ,,метод“ в Полша.

Резултатите показали, че всеки един е успял да покачи нивата си на адреналин, използвайки неговата дихателна техника.

Веднага след като мъжете започват да прилагат метода на Вим, нивата на адреналин в организма им се повишават. Освен това се повишава и нивото на противовъзпалителния белтък IL-10, който потиска действието на възпалителните белтъци IL-6, IL-8 и TNF-a.

Ученият Пикерс към поставя въпроса дали мето­дът „Wim Hof“ е приложим при хора, страдащи от възпалителни заболявания. На този етап ученият е крайно предпазлив. Той отбелязва, че измерените стой­ности на адреналина в експерименталната група дейст­вително дават повод за надежди. Забележително е, че тези мъже повишават адреналина си до нива, характер­ни за човек, скачащ с бънджи.

Този хормон е много важен, тъй като, както е известно, потиска възпалителните процеси. Хроничният стрес е нездравословен, но кон­тролираният и остър стрес е един от естествените механизми на лечение на тялото.

Много медикаменти имат единственото предназна­чение да потискат възпалителния механизъм. Недоста­тък на всички противовъзпалителни средства – най-популярно сред които е преднизонът – са многобройни­те и съществени странични ефекти.

Естествена и здравословна тяхна алтернатива е произведеният в собственото ни тяло адреналин. Пикерс добавя, че можем да сме доволни, ако ефективността на фарма­цевтичните продукти е 20%. Обучените в метода ,,Wim Hof‘‘ мъже от експерименталната група постигат 50% ефективност посредством собствения си адреналин.

Екстремни постижения

„За мен, Бог е студ. Може да се каже така. Мисля за студа като за величествена сила. Просто ми помага, тренира ме… Връща ме към природата, както е трябвало да бъде. И по този начин не просто устоявам на студа, аз обичам студа.“, казва Уим Хоф. „Студът е безмилостен, но и справедлив.“

  • Избягване на половин маратон над Северния полярен кръг, бос само с къси панталони.

  • Преплуване на 66 метра под лед

  • Висене на един пръст на 2000 метра височина

  • Изкачване на Eверест по шорти

  • Финиширане на маратон в пустинята Намиб без пиене на вода

  • Рекордно време за стоене в куб, пълен с лед

  • Научно доказване, че може съзнателно да се влияе на имунната истема, нещо което науката не е виждала до този момент.

Неговата мисия

Неговата мисия не е да чупи рекорд след рекорд, а да превърне тялото си в лаборатория, чрез която да промени представите ни за физиологията и да даде на хората по света една различна представа за начина, по който можем да контролираме нашето щастие, здраве и сила.

Той е смятан за луд и няколко разследващи журналисти се опитват да докажат, че е ,,шарлатанин“, единият от тях, преминава през неговия метод и започва да пише книга, в която разказва за резултатите, които променят живота му.

Въпреки това Хоф е горд, че е първият, който доказва научно, че със силата на мисълта можем да постигнем свръх резултати, с които да подобрим имунитета си, да подобрим съня си и да намалим нивата на стрес, за да живеем пълноценно.

“Нашия свят има толкова много страдание, толкова умора, толкова физически и ментални болести. Нашия свят е болен, той страда и аз усещам, че съм намерил начин да направя нещо по въпроса… ние трябва да се осъзнаем” – Уим Хоф, основател на метода “Уим Хоф”