fbpx

Христо Грозев: Разследващият журналист с Оскар за Документалния филм ,,Навални“

Автор:

Петър Петров

Hristo Grozev

Българинът Христо Грозев е разследващ журналист, медиен експерт и медиен инвеститор. Той живее и работи през последните 20 години във Виена като разследва заплахите за сигурността, трансграничните тайни операции и информацията, ползвана като оръжие от руските власти. Христо е изпълнителен директор на агенция за разследваща журналистика ,,Bellingcat“.

Неговите успешни разследвания около отравянето на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 г. с химикала ,,Новичок“ в Лондон, донесоха на него и на екипа му – Европейската награда на пресата за ,,разследваща журналистика“.

Грозев е известен с метода си на разследване чрез отворен код, социални медии и др. Той е главно действащо лице в документалния филм ,,Навални“, който го нарежда до малкото българи, печелили престижната награда Оскар. Филмът бе избран за най-добър документален филм. Печели също и награда от БАФТА, която не успя да получи лично, след като спря публичното си присъствие заради заплахите за живота си от руските органи.

Кой е Христо Грозев?

Христо Грозев (среда) със своята сестра (вляво) и своята майка (вдясно) Източник: Twitter

Христо Грозев в роден в Пловдив на 20 май 1969 г. В периода между 1984 г. и 1988 г. учи в Английската езикова гимназия в Пловдив. През 1995 г. завършва своето висше образование в Американския университет в Благоевград в специалност ,,Медии и масови комуникации“.

Магистърската си степен получава в специалностите ,,Право“ и ,,Икономика“ като разгръща знанията си в областта на финансите, икономиката и международното право.

Кариера

Христо Грозев в студиото на радио ,,Аура“, Американски университет Благоевград. Източник: aubg.edu

17-годишен започва работа като репортер в Пловдив по времето на социализма в България. През 1991 г. той основава първата комерсиална радиостанция в България с името ,,Аура“, която дава началото си в Американския университет в Благоевград.

Студентското радио ,,Аура“ с главен мениджър Christo Grozev Източник: Туитър

През 1994 г. Христо Грозев е нает от американската компания Metromedia да работи с нейните активи в Русия. Той дава началото на радио Ника в Сочи, канал Мелодия и Елдорадио в Санкт Петербург. Развива радиостаннции в балтийските страни, както и във Финландия, България и Унгария.

През 2000 г. Грозев става главен изпълнителен директор на радио подразделението на Metromedia, като контролира операциите и растежа на над 30 радиостанции в 11 страни в Централна и Източна Европа, Северна Европа, Русия и ОНД.

Когато Metromedia напусна радиобизнеса през 2003 г., Грозев купува активите на Руското радио (RBMH Broadcast Media Holdings) от него. През 2006 г. той ги продава на френската компания Lagardère Group.

Грозев е бил и директор на ирландската компания Communicorp, която придобива другите си активи за излъчване от Metromedia (2005–2007 г.). Той ръководи интегрирането на европейската радиогрупа на Metromedia в Communicorp и отговаря за разширяването на компанията на съществуващи и нови пазари, като Украйна и Латвия.

Имидж в България

Отляво надясно: Любомир Павлов, Огнян Донев и Христо Грозев. Снимка БГНЕС

Името Христо Грозев става по-известно в България през 2011 г. Това се случва покрай компанията BG Privatinvest GMBH и смяната на собствеността на пресгрупата, издаваща вестниците „24 часа“ и „Труд“ след оттеглянето на германските издатели от ВАЦ.

По това време собствеността е разпределена между BG Privatinvest на Грозев и австриеца Карл Хабсбург-Лотринген от една страна, и Любомир Павлов и Огнян Донев от друга. Впоследствие се стигна до конфликт между двете страни инвеститори, в резултат на което делът на Грозев и австрийския му партньор се понижава до 9%, вместо първоначалните 53%. По-късно Павлов и Донев стават обект на масирани прокурорски и данъчни проверки и в крайна сметка се отказват от издателския си бизнес.

„Белингкат“

Елиът Хигинс (среда) – създателят на агенцията за разследваща журналистика Bellingcat, заедно с Христо Грозев (вдясн) по време на пресконференция в Холандия. Източник: REMKO DE WAAL/AFP/GETTY IMAGES

От 2015 г. Грозев работи за интернет изданието „Белингкат“, създадено само година по-рано. Сайтът е основан от бившия блогър Елиът Хигинс и е базиран в Нидерландия. Извършва разследвания с помощта на методи като – търговия на данни, проследяване на геолокация, анализиране на открити източници чрез съпоставяне на дигитални изображения, подробен разказ от първо лице за това какво точно е направил авторът и др.

Христо Грозев и агенцията, която оглавява ,,Белингкат“ получават награда от ICFJ – Innovation in international reporting award за своя принос в ,,разследващата журналистика“ Източник: ICFJ

Едни от най-значимите разследвания на агенцията включват идентифицирането на ключов заподозрян в разследването на полет 17 на малайзийските авиолинии като високопоставен офицер от руското разузнаване и идентифицирането на заподозрените в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал също като служители на руското разузнаване.

Филмът ,,Навални“

Корица на Документалния филм Навални, Източник: Deadline

,,Навални“ е документален филм от 2022 г. на режисьора Даниел Роър, който първоначално планира да направи филм за разследванията на ,,Христо Грозев“. По думи на Грозев филмът е изцяло българска идея и се финансира от самия него. Той се разказва за руския опозиционен лидер Алексей Навални и събитията, свързани с неговото отравяне. Благодарение на работата на Христо Грозев, са идентифицирани агентите на Федералната служба за сигурност на Руската федерация, участвали в отравянето .

Филмът печели 2 награди ,,Оскар“ и БАФТА за най-добър документален филм. На церемонията по награждаването създателите на филма изказват благодарност и посвещават наградата на Грозев, заедно с Мария Певчих – главен следовател на Фонданцията за борба с корупцията на Навални. В съобщение, което публикува на своя профил в Twitter, Грозев обяви, че му е ,,забранено“ да присъсътва на церемонията по връчването на наградите в Лондон, защото представлява ,,риск за сигурността“.

Източник: БТВ