fbpx

Mилен Иванов: Българският автомобилен дизайнер на световно ниво

Автор:

Петър Петров

Милен Иванов е автомобилен дизайнер, който става по-известен със своя проект на американския брониран джип – Rezvani Vengeance, произведен от Rezvani Motors. Базовата цена на джипа е 280 000 долара, а някои от клиентите с поръчка на автомобила са световноизвестни артисти като Крис Браун, Джейми Фокс, Кание Уест и др.

Toй е забелязан и от анимационното студио DreamWorks, за което проектира колите от анимацията на ,,Бързи и яростни“ – ,,Бързи и яростни – шпионски състезатели“ в Netlifx. Работата на Милен започва да се забелязва и оценява все повече и той получава още задача по поредицата на ,,Fast and Furious“.

Портфолио на Милен може да разгледате тукhttps://www.behance.net/MilenIvanov.

Биография

Рисунки на Милен Иванов, Източник: Личен архив IG

Милен Иванов е роден в гр. Добрич и се занимава с рисуване още от дете, докато е ученик в Националната гимназия по приложни изкуства ,,Свети Лука“. Продължава образованието си в Националната художествена акадаемия и непрестанно създава различни модели на автомобили като негова основна страст.

Пътят му го отвежда до тунинг студиото ,,Вилнер“ в гр. София, където 7 години той е отговорен, както за концептуалния дизайн, така и за физическото преобразяване на колите. Дори е изпратен в Китай, за да обучава екип как се прави качествен тунинг. Българинът продължава работата си на свободна практика като индустриален дизайнер и създава дизайн на – опаковки, уреди, предмети и др.

Беше много стресово, а и хич не ми беше приятна миризмата на лепила и накрая реших да се насоча изцяло към дигиталното пространство. Българинът продължава работата си на свободна практика като индустриален дизайнер и създава дизайн на – опаковки, уреди, предмети и др

Коментира М.Иванов

Студио DreamWorks

Част от проектираните автомобили на Милен в анимацията на ,,Бързи и яростни“, Източник: IG

По време на почивка в Испания, Милен получава обаждане от анимационното студио на DreamWorks. Te забелязват негов дизайн на автомобил Audi в платформата behance. Свързват се с него с предложение за работа по анимационния сериал на ,,Бързи яростни“ – ,,Бързи и яростни: шпионски състезатели“, който е предназначен за платформата Netflix.

Милен прекарва 2 години в създаването на 3D модел на 5 автомобила и помага за още 15. Това е и първият му oпит с професионалисти на световно ниво.

Процесът при тях не е просто да те видят и да ти дадат работа. След като харесат нещо твое, те викат на редица интервюта и ти дават различни задачи, за да проверят дали можеш да се справиш, и то навреме.

Milen Ivanov – Concept Vehicle Designer

Американски брониран джип Rezvani Vengeance

Източник: Youtube

Идеята за брониран джип, който да се превърне в реалност, идва от вдъхновение около други два дизайна. Единият е брониран камион на френската армия, а другият Cybertruck на Тесла и модел на Rezvani.

„Много е важно от самото начало да имаш изготвена концепция какво точно искаш да постигнеш с проекта и за каква публика го правиш. Примерно, ако го направиш само да пасва в компютърна игра, ще привлечеш само такава публика. Желанието ми беше да бъде такъв дизайн, че да може да съществува в три реалности – на филм, във видеоигри и в реалния свят“, коментира Иванов.

Милен Иванов

Mилен споделя дизайна на джипа в инстаграм и веднага получава около 2 хил. харесвания, статия в Motor 1 вдигат харесванията на дизайна до 20 хил. Под публикацията потребители отбелязват компанията Rezvani с думите; Rezvani, направете го!, а това веднага грабва вниманието на автомомбилната компания.

Rezvani Vengeance – автомобил с българския дизайн на Милен Иванов

„Те забелязаха, че постоянно ги тагват към моя камион, и един ден получих обаждане от собственика им Ферис Резвани, който ми позвъни да ми каже, че много харесва идеята, но за жалост нямат възможността да инвестират в този проект. През това време ми звъняха и други компании, които искаха да реализират проекта, но аз им отказвах. След един месец обаче пак получих обаждане от Резвани, тъй като джипът набираше голяма популярност и клиентите му постоянно го питали дали ще го направи“, коментира Иванов.

За реализирането на сделката между Rezvani Motos и Милен е привлечен голям инвеститор – известен рапър от САЩ, който впоследствие се отказва заради затварянето на страната покрай Covid пандемията. В началото се обсъжда автомобилът да се създаде 1 към 1, но след това от Rezvani Motors решават сами да инвестират и да произведат колата в ,,по-нормална“ версия. Работата по бронирания джип започва през 2020 г. и се ражда Rezvani Vengeance – американски брониран джип с българския дизайн на Милен Иванов.

Започнахме да го развиваме и това беше ежедневен процес по комуникация с инженери, които махаха неща и слагаха нови, а аз после трябваше да ги преглеждам и да оправям дизайна, така че да изглеждат добре. Бих казал, че, общо взето, 50-60% от оригиналния дизайн се запази“, коментира Иванов.

Милен Иванов – автомобилен дизайнер

За сделката

За осъществяването на Rezvani Vengeance Милен продава интелектуалната собственост на armourtruck. Част от сделката включва и процентов хонорар за българския дизайнер за всеки продаден джип – за момента са купени 5 броя. Докато работи по джипа, той помага и по други проекти на Rezvani Motors.

Относно заплащането около сделката Милен сподели:

„Мога да си позволя поне тази година да не работя, нека така го кажем.“

Рисунки на Милен Иванов, Източник: Личен архив IG

„На първо място за мен са моите деца, те са вече почти на годинка и те са най-важното за мен в момента. След това смятам да започна нов проект, подобен на armourtruck, но този път да е повече с фокус върху филмовата индустрия и видеоигрите“, коментира Иванов.

Милен Иванов – автомобилен дизайнер