fbpx

Нургюл Салимова: Българското чудо на световния шах

Автор:

Петър Петров

Нургюл Салимова е само на 20-години и играе финал на Световната купа за жени по шахмат в Баку, Азербайджан. ,,Златното момиче“ на българския шах, както я наричат медиите започва своя път, докато е на 4 г. Тя е гросмайстор за жени и международен майстор за мъже.

Дядо й и баща й са шахматисти, които и до ден днешен участват в състезания по скоростен шах. Човекът, който й показва първите стъпки в шаха е нейният дядо Салим Салимов. Той е ,,майстор на спорта“ и е един от най-добрите шахматисти в кореспондентския шах. Баща й Илхан Ибрямов всяка вечер след работа нареждал фигурките, за да играе с малката Нургюл.

Тя силно се влюбва в шаха и едва на 4 печели първия си турнир. На 5 г. и 9 месеца става републуканска шампионка на България. На 8 печели европейско злато, а на 12 вече е световна шампионка.

Повече за нейната история в следващите редове…

Когато бях дете…

Нургюл Салимова като дете по време на турнир по шах.
Нургюл като дете на турнир по шах, Източник: Гугъл

Името й Нургюл е съчетание от думите ,,надежда“ и ,,роза“ от турски език. Тя е родена на 2 юни през 2003 г. в скромното село Крепча, в община Опака, област Търговище. Там тя завършва основното училище, а средното си образование продължава в СУ ,,Васил Левски“ гр. Опака. Тя все още живее в Крепча със своето семейство, а висшето си образование иска да продължи в гр. Свищов.

Родното място на Нургюл - село Крепча
Родното място на Нургюл село Крепча, община Опака. Източник: Фейсбук

Първото ми състезание по шах

Nurgyul Salimova as a child.
Нургюл Салимова като дете, Източник: Viasport.bg

Първият турнир по шах, на който участва Нургюл е в гр. Силистра през 2009 г. Там сегашният й мениджър Живко Жеков я забелязва и казва на дядо й, че внучката му трябва да се отдаде на шаха, защото е изключително перспективна.

На второто си участие в Слънчев бряг, докато е едва на 5 г. и 9 месеца с 6 победи от 6 партии тя става републиканска шампионка на България за момичета до 8-годишна възраст. Там я забелязва гросмайсторът Петър Великов, който е селекционер на детските формации на националния отбор и президент на ШК Локомотив ( София ) и я взима към клуба си.

Nurgyul Salimova as a child with her team.
Семейство Салимови с треньора Спиридонов след триумфа на Нургюл на турнир „Албена“.
Източник: Личен архив

Първият ми треньор

Nurgyul Salimova as a child with her first coach Nikolay Spiridonov.
ГМ Нургюл Салимова и ГМ Николай Спиридонов, Източник: Личен архив

,,Българска федерация по Шах“ определя Николай Спиридонов за треньор на Нургюл по програма за работа с деца. По това време той се връща от Франция, където много от гросмайсторите там са минали през неговото обучение.

Нургюл и Николай поддържат тренировките си по скайп. Чрез специална програма провеждат 3-часово онлайн обучение поне два пъти в седмицата. През другото време баща й Илхан играе ролята на нейн спаринг партньор.

Не бих приел друг треньор да се занимава с дъщеря ми, тъй като сме безкрайно доволни от Николай Спиридонов. Пък и в нашия край нямаме такива изявени треньори.

Илхан Ибрямов – баща на Нургюл Салимова
Nurgyul Salimova with her family.
Семейство Салимови с треньора Николай Спиридонов след триумфа на Нургюл, Източник: Viasport.bg

В един момент баща й осъзнава, че не може да играе с нея, защото тя става все по-добра. Когато става на 10 години семейството й я записва в шахматен клуб ,,Бургас-64“, а нейн треньор става председателят на клуба Живко Жеков.

Моите постижения

Нургюл Салимова е чудо в българския шах.
Nurgul Salimova, Източник: Фейсбук

През 2011 г. Салимова става европейска шампионка при момичетата до 8 години, а през 2015 г. печели световната титла при момичетата до 12 години. През 2019 г. печели гросмайсторската титла по шах на европейското индивидуално първенство за жени в Анталия.

Тя поставя рекорд за най-млада носителка на Държавната титла по шахмат за жени, която завоюва едва на 13 години и 9 месеца. През годините е печелила държавните шампионати над 10 пъти във всички възрастови групи – до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години и е номер 2 по рейтинг за жени в България.

Салимова като дете със своите трофеи
Нургюл Салимова като дете, източник: Viasport.bg

Постоянно разигравам партии в главата си. Даже понякога това ми помага да заспя. Колкото и странно да звучи, ако обичаш нещо това да мислиш само за него е нормално.

Nurgul Salimova

Нургюл на Финал за световната купа в Азербайджан

Нургюл Салимова на финала на световната купа по шах за жени в Азербайджан.
Nurgul Salimova vs Anna Muzychuk, Photo: Anna Shtourman, FIDE

Световната федерация по шахмат (FIDE) определи представянето на Салимова като „зрелищно“, българката победи украинката Анна Музичук с 1,5:0,5, която е трикратна световна шампионка и запази своето място в историческия финал.

20-годишната ни топшахматистка в момента играе финал на световната купа в Баку срещу Александра Горячкина с нагласата да подобри резултата от предишното си участие през 2021 година, когато отпада във втория кръг. Нургюл не само надскочи себе си, тя постигна много повече от това.

Nurgyul Salimova at World Chess Cup in Baku, Azerbaycan
Nurgul Salimova at FIDE Baku, Azerbaycan Photo: FIDE