fbpx

Никола Цолов: Първият българин по пътя към Формула 1

Автор:

Петър Петров

Никола Цолов е 16-годишен български автомобилен пилот, който се състезава в Испанския шампионат на Формула 4. На тази възраст той вече има 37 купи и повече от 20 първи места. Той е част от академията за развитие на млади пилоти на „Алпин“ и е първият пилот, който става част от отбора на великия Фернандо Алонсо.

,,The Bulgarian Lion“ – kaкто го наричат, печели Национални шампионати в Гърция и Румъния, а в Италия става 1-ви на Световната WSK OpenCup в клас ,,Мини“. Класира се на 7-мо място в света. Кара, заедно с Фернандо Алонсо в надпреварата за издъжливост ,,24 часа на Дубай“.

През март 2022 г. Никола Цолов официално става част от „Alpine F1 Racing Team“ и академията на отбора за развитие на млади таланти по пътя им към Формула 1.

Биография

На снимката Никола Цолов – шампион в автомобилния спорт.

Никола е роден на 21 декември 2006 г. в град София в семейството на Мира и Димитър Цолови. Баща му е компютърен специалист. Когато е на 9 години баща му го води на картинг състезание в закритата писта за картинг в София Ринг Мол. След това го записва и на детски спортен лагер в НСА.

По време на обучението Николай Върбицалиев, бивш пилот във Формула BMW в Германия, казва на баща му: „Синът ти има талант“. След тези думи баща му го завежда на кастинг в Кар­тинг академия за млади пилоти на пистата в Кюстендил. Малкият Никола Цолов е обучаван професионално през следващите две години 2016 и 2017 г.

Никола Цолов по пътя към Формула 1

Nikola Tsolov WSK Open Cup: Tsolov dominates Mini final in Lonato, Източник: Nj-design

Никола печели републиканския шампионат в клас „Мини“ през 2016 и 2017 г., като записва и няколко победи на състезания в Гърция и Румъния. През 2018 г. се премества в италианския шампионат, където печели Световната WSK OpenCup в клас „Мини“, а през сезон 2019 с италианския отбор „Team Driver/KR“.

Никола Цолов печели първо място в клас ,,Мини“ в Италия. Източник: Google

През 2020 г. дебютира в клас „OK Junior“ и става 7-ми в света. През 2021 г. започва да кара в шампионата вече в старша възраст. Никола е поканен от Фернандо Алонсо да кара заедно с него в надпреварата за издръжливост „24 часа на Дубай“ през 2021 г., където се класират на 3-то място.

Формула 4

Никола Цолов част от екипа на Фернандо Алонсо, Източник: Facebook

През 2022 г. Фернандо Алонсо основава собствена мениджърска компания „A14 Management“ и кани Никола Цолов да стане първият пилот в неговия отбор. Чрез добрите резултати, които показва Никола получава място в Испанския шампионат на Формула 4.

Той започва сезона в АлгарвиПортугалия като завършва на 14-то място – след проблем на старта, печели 5-то място във второто състезание и 1-во място в третия старт, като прави най-бързата обиколка във всяко едно от състезанията.

,,Българският лъв“ продължава с доброто си представяне и във втория кръг от шампионата на пистата Херес, като печели ,,пол позишън(място в първия ред на стартовата права) и прави най-бързи обиколки и в трите състезания. Завършва втори в първото състезания и печели втория и третия старт, което го прави лидер в шампионата.

Никола Цолов завърши шампионския сезон в F4 с три победи, Източник: Google

В следващия кръг на пистата „Рикардо Тормо“ в Испания печели и трите старта, като стартира два пъти от ,,пол позишън“ и отново постига най-бързи обиколки и в трите старта. На 2 октомври 2022 г. печели шампионата един кръг предсрочно, след като завършва на второ място в последното трето състезание на пистата „Навара“.

От 21 старта в Испанската Формула 4, българският пилот печели общо 13 победи и записва в актива си 15 полпозишъна и 17 най-бързи обиколки, също така поставя рекорд за най-много спечелени точки, като печели 400 точки в рамките на един сезон.

ФИА Формула 3

Никола Цолов по време на обиколка с картинг, Източник: Facebook

През септември 2022 г. българският състезател участва в следсезонните тестове на Формула 3 на ФИА – (международна автомобилна федерация), като се състезава за отбора „ART Grand Prix“. През декември 2022 г. официалният сайт на Формула 3 обявява, че за сезон 2023 г. Цолов ще кара в отбора на „ART Grand Prix“.

Формула 1

2022 г. Никола Цонолов е официално част от Alpine F1 Racing Team, Източник: Facebook

През март 2022 г. Никола Цолов официално става част от „Alpine F1 Racing Team“ и академията на отбора за развитие на млади таланти по пътя им към Формула 1.

Успех и призвание

Никола с майка си Мира и баща си Димитър по време на състезание, Източник: Facebook

През 2017 г. е удостоен със званието „Личност на годината в българския автомобилен спорт“, а през 2018 г. е удостоен с наградата „Златно бутало“ на Българската федерация по автомобилен спорт.

Освен с успехите си на пистата, Н.Цолов е известен и със своята отдаденост и трудолюбие. Той прекарва безброй часове в тренировки и подготовка за всяко състезание и винаги търси начини да подобри шофьорските си умения.

Той се превърна в модел за подражание на младите шофьори в България и вдъхновява много хора да преследват мечтите си в моторния спорт. Успехите на Цолов го поведоха към сцената на Formula 1.

Да му пожелаем успех!