fbpx

Николай Калайджиев: Пилотът с рекорд на Гинес

Автор:

Петър Петров

На 15 Октомври 2022 г. българският пилот Николай Калайджиев (Нико) подобрява световния рекорд на „Гинес“ за най-много излитания и кацания в рамките на 1 час. Той прави 40 излитания и кацания с ултралек самолет на летището в село Драгановци, габровско. С това той подобрява предишиня резултат от 36 кацания.

Пилотирането на самолет е дейност, която изисква много умения, опит, кураж и познания. От дете Николай се захваща с начинания, които изискват всичко това.

Пилотирането за Нико не е детска мечта. Желанието му да лети се ражда през 2010 година докато е състезател по колоездене и мотокрос. Скоковете с голяма летежна фаза му доставят голямо удоволствие и така разбира, че иска да лети. Когато започва да пилотира самолет осъзнава, че естественият ход на неговия живот го води към летенето.

Николай Калайджиев пилотира / Източник: Фейсбук, Copyright: Svetlan Simov, Triple Sierra Photography

Биография

Николай Калайджиев (Нико) е роден в гр. Асеновград през 1987 г. Завършва своето първо висше образование в Пловдивския университет ,,Паисий Хилендарски“ специалност ,,Математика и информатика“.

Второто си висше образование завършва в Националния военен университет ,,Васил Левски“ факултет ,,Авиационен“ Долна Митрополия, специалност ,,Летец-пилот“. Още от тийнейджър участва в различни видове спорт с отключване на висока доза адреналин – колоездене, картинг и мотокрос, които събуждат интереса му към пилотирането.

Източник: Facebook

Искам да покажа на какво е способен човешкия организъм и по-точно моите физически и психически възможности. Поставянето на рекорд на Guinness е стъпката към следващата ми цел – да стан австронавт. България е страна с традиции и опит в космонвтикат – генерал-лейтенаант Георги Иванов и генерал-майор Александър Александров са пилоти с много умения и опит, достойни примери за българското общество. Българинът е човек, в чийто гени е заложено да бъде първенец, да бъде сред най-добрите и ние го доказваме.

Рекордът

Рекордът на Николай е официално вписан в Guinness. Той представлява изпълнение на височина от 300 метра с преминаване с високо отрицателно претоварване (минус 7.5G) и изпълнение на гръбен имелман.

Гръбен имелман

Гръбен Имелман е фигура от пилотажа, при която Николай Калайджиев завърта самолета около надлъжната му ос (с главата надолу) след което описва възходящата част от лупинга обърнат на обратно. При изпълнението на фигурата се създава много голямо отрицателно претоварване. Имелман се използва за бързо изменение на направлението на полета с 180 градуса едновременно с набиране на височина.

Имелман, източник: Flyingniko.com

Малко преди началото на опита пилотът споделя: „За мен това е просто нормален ден, в който ще летя. В такива екстремални условия спокойствието е най-важно. Летя от 2016 г. и имам 480 летателни часа с всички типове военни и граждански самолети.”

Мотивацията

Nikolay Kalaydziev / Източник: Facebook

Заедно със силната мотивация българския рекордьор има физиологична предразположеност – на големите височини организмът му работи, все едно е на земята и функционира отлично при много големи натоварвания и тежки условия. Това се дължи на особеност в кръвообращението му.

Скоростта на кръвта му е  350 см./сек, което е три пъти по-бързо от скоростта на движение при нормален човек (120 см./сек.). Благодарение на това има много плътни удари на сърцето, които изтласкват кръвта с честота окoло 50 удара в минута. Казват, че това е генетична дарба. В допълнение е тестван в барокамера на височина 12 000 фута (4 000 метра). Там сатурацията на кръвта му е 97%.

Клуб за авиация

Николай Калайджиев пилотира със студенти Източник: Facebook

Калайджиев е поканен по повод откриването на клуб за авиация, космонавтика и физика в Софийската математическа гимназия ,,Паисий Хилендарски“. Клубът ще предостави възможност на учениците да се запознаят с космоса и пилотирането.

Това е инициатива на учениците от училището, заедно с директора на училището Д-р Антоан Тонев, Доц. Д-р Лъчезар Филчев от БАН и представител на Space Academy.

На най-добрия курсист ще подаря изживяване – полет, в който ще му дам да пилотира.