fbpx

Стоян Ненов: Първият българин с награда Пулицър

Автор:

Петър Петров

Stoyan Nenev - first bulgarian won pulitzer

Фоторепортерът Стоян Ненов e първият българин, носител на най-престижната награда в сферата на Журналистиката – „Пулицър“. Отличен е заедно с колегите си от фотоотдела на агенция „Ройтерс“. Снимката, която му носи наградата е направена през 2015 година. В македонския град Гевгелия близо до гръцката граница и споделя кризисен момент с имигрантската вълна, пристигаща в Европа.

Той отразява социални теми, спортни събития и политика. Понякога пътува из Европа, за да помага в заснемането на общи и извънредни новини. А любимите му теми, върху които работи са: човешките права, расизмa и проблемите с малцинствата.

По стъпките на Стоян Ненов

Източник: www.capital.bg, Кадър заснет от Цветелина Белутова

Стоян Ненов е роден в град София. Има две сестри и от малък попада в обектива на своя баща. Години по-късно през 1995 г. той проявява интерес към снимането вече след като записва ,,фотография“ в столична гимназия.

През 1997 г. по време на протестите той прави първите си снимки с руския фотоапарат ,,Зенит“ пред Народното събрание, които той определя като ,,аматьорски“. След като завършва гимназия той започва практика във вестник ,,Демокрация“, където има късмета да се развива в добър екип и се оформя като професионалист.

След това кандидатства в НАТФИЗ, но не го приемат. По това време ако не те приемат във висше училище – ставаш войник. В казармата съдбата му дава втори шанс като фотограф във вестник ,,Българска армия“. След това работи във вестник ,,Стандарт“ година и половина докато….

Един ден получава обаждане от известния фотограф Олег Попов, който в този момент ръководи екипа от фотографи на ,,Ройтерс“ за Балканите и си търси партньор. Той му предлага да започне работа при него и Стоян се съгласява на момента. Той напуска вестник ,,Стандарт“ след 2 часа.

Голямата възможност

Талантливият фотограф е на 21 год., когато става част от ,,Ройтерс“. Първите му фотографии са зимни пейзажи от Борисовата градина, публикувани в ,,New York Times“. Налага му се да стане шофьор и да снима изборите в Румъния през 2005 г. След това снима концертите в помощ на Африка – ,,Live Aid“ в Англия.

Вълнувах се от самите пътувания, но след това дойде и удовлетворението от работата , когато видях снимките си в много английски медии. Радвах се, че трудът ми достига до много повече хора

Стоян Ненов

Да документираш бежанската криза

Стоян Ненов и още 50 журналисти, оператори и доброволци, заедно с група от 2 000 мигранти от Близкия изток са задържани в Македония, докато пресичат студената река през зимата. Теренът бил планински, а камъните в реката хлъзгави. Сутринта на същия ден 3-ма души от бежанците загинали на място.

Прекарах 10 часа в полицията с мокри дрехи. Трябваше да подпишем документи, да платим такса за преминаване на границата и да напуснем страната до 24 часа.

Стоян Ненов

Професионалният фотограф споделя, че е снимал бежанците в продължение на 2 години по сръбско-унгарската граница, но никога не е виждал подобна картина.

Хората бягаха от войната в търсене на по-добър живот. Тази картина никога няма да я забравя.

Стоян Ненов

Малко след това в навечерието на рождения си ден през 2015 г. го информират, че той и екипа му печелят наградата ,,Пулицър“, а церемонията по връчването на наградите ще се провежда на следващата година в Ню Йорк в чест на отбелязвато на 100 години от създаването на наградите Пулицър.

Снимката заслужила Пулицър

Снимка: Стоян Ненов, заснета на 15 август 2015 год.

Снимката, за която му е връчено престижното журналистическо отличие, е заснета на гарата в македонския град Гевгелия. Ненов улавя кадър, в който македонски полицай се опитва да попречи на група бежанци да се качат в препълнен влак.

Фоторепортерът на Ройтерс е първият българин, носител на наградата Пулицър. Отличието получиха и колегите му от фотографския отдел на агенцията, ръководен от Янис Бехракис и фоторепортерите на New York Times Маурисио Лима, Сергей Пономарев, Тайлър Хикс и Даниел Етер в категорията „Извънредни новини“.

Те получиха наградата като признание за работата им по отразяването на драмата на стотици хиляди имигранти, пристигнали в Европа, загубили всичко – понякога включително собствения си живот.

Президентът на Колумбийския университет Лий Болингър (вляво) връчва наградата в класация Breaking News Photography на фотографския екип на Reuters.

За страстта към фотографията

Ненов отразява новата линия на метрото в София.

Добрата снимка трябва да има смисъл за всекиго, без значение от социалния статут или мястото на раждане.

Stoyan Nenov

Един от любимите кадри на Стоян показва ромски музиканти, които свирят пред ритуален огън. За да прогонят злите духове, местните мъже поставят стари гуми от камиони на върха на огромен бор в центъра на голяма поляна и след това ги запалват, докато танцуват на фона на музиката. Ритуалът е забранен след екологични протести. Но все пак Стоян улавя невероятната гледка и най-вече емоцията в нея.

Mузиканти свирят около огъня на Сирни Заговезни в село Добринище, България. Хората от този край вярват, че чрез техния ритуал могат да прогонят злите сили.

Някои от най-впечатляващите фотографии на Стоян Ненов може да разгледате долу: