fbpx

Татяна Иванова: Момичето, което избра пътя към звездите

Автор:

Петър Петров

Татяна Иванова е само на 20 години и е на път да се превърне в първата българка космонавт. Тя е родена в Добрич и наскоро събра сумата от 120 000 лв, необходими за първата година от обучението и в САЩ – в специалност ,,Космическо инженерство“. От дете е силно любознателна, но интересът й към космоса започва, когато на 15 години печели стипендия за учебен лагер по модел на NASA в Измир, Турция.

Мама знаеше, че имам голям интерес към звездите и небето и ми каза за този конкурс. Там видях науката на живо – имаше много иновации, мисии, тренажори. В училище това нямаше как да се случи и дотогава ми беше трудно да се ориентирам в каква сфера искам да се развивам. Но тогава открих науката и това изцяло промени курса ми.

Tатяна Иванова в интервю за Свободна Европа
Документален филм за Татяна Иванова, Източник: Youtube канал – Джърни медия

Моето детство

Татяна през 2019 г. по време на обучението си в лагера на Space Camp в Измир, Турция Източник: Фейсбук

Татяна, както я наричат нейните близки е ,,буря“, едно момиче, зад което стоят безброй часове в учене, писане, спортуване, свирене на барабани и полезни дейности. Тя е деен и интересен човек. Още от дете е с натоварено ежедневие. Една част от времето си прекарва в рок клубовете с баща си, който е метълист. А другата в четене и писане на поезия. Занимавала се е също и с модерен балет и винаги е проявявала любопиство към природните науки.

От 2-ри до 10-ти клас Татяна е активен член на литературен клуб за ,,творческо писане“ при своята учителка Генка Петрова. Чрез него тя достига до творчески изяви и срещи с различни автори. В 9 клас издава и първата си поетична книга от стихове, озаглавена ,,Ще те докосна ли?“. Тя споделя, че Космосът винаги е бил нейното вдъхновение.

в 9 клас Татяна издава първата си стихосбирка ,,Ще те докосна ли?“ Източник: Гугъл 

,,Представи си, че този космонавт си ти“

Без да знае дали ще бъде приета, тя вярва и се вълнува, че ще прекара лятото си в Турция. По време на обучението пускат филм, който започва с думите ,,Представи си, че този космонавт си ти“ – Това е моментът, в който тя наистина си визуализира, че е космонавт и вътрешно усеща, че това е правилната посока за нейното бъдеще.

Татяна Иванова по време на обучението си в Измир, Турция. Източник: Фейсбук

Пътят, който трябва да извървиш преди да станеш австронавт е дълъг. Нужни са не само физически и психически качества, но и богато портфолио от курсове, сертификати, аналогови мисии и редица лицензи.

В своята подготовка българката скача от самолет при 4200 м височина и управлява едномоторен самолет. Обучава се как да оцелява при кацане във вода при бедствени ситуации до пристигането на спасителните екипи и още…

Тренира ,,оцеляване и евакуация“ от капсулата ,,Orion“, оцеляване след катапултиране с парашут, както и инженерни мисии в симулация на микрогравитация под водата чрез използването на ,,Full face mask“ и водонепромокаема екипировка.

Грамоти и постижения от Space Camp Turkey Източник: Личен архив

Готова съм на всичко

Татяна намира начин да даде лично писмо на президента на България Румен Радев по време на посещението му в родния й град Добрич. Източник: Личен архив

България изпраща свой космонавт последно през 1988 г. За да стане австронавт Татяна е поставена пред дипломатическо предизвикателство. България трябва да стане пълноправен член на ESA (Европейската космическа агенция, за да може тя да излети в космоса). Ако това не се случи, тя е принудена да смени своето гражданство и да кандидатства индивидуално.

„Разбира се, има още много, много време, докато дойде селекцията, но формално не мога да стана астронавт от името на ESA.

,,Космическото момиче на България“ се среща дори с Кирил Петков и Даниел Лорер и Соломон Паси, за да дискутират важните въпроси по темата.

Татяна Иванова заедно с Даниел Лорер (вляво) и Кирил Петков (вдясно). Източник: Личен архив

„Засега не мисля за чуждо гражданство, това не ми е фиксидея – не искам да отида в САЩ, за да ставам американска гражданка, а за да се развивам. Но знам, че може би ще се наложи в един момент да го направя, защото, за жалост, космонавтиката не е приоритетна задача за управляващите в България“.

Татяна Иванова

През какво минах

Татяна Иванова изнася лекция във формата на TEdx Talks, посветено на женската аудитория. – TEDxVitoshaWomen Източник: Личен архив

По време на пандемията тя работи упорито върху своето резюме. През Ноември 2021 г. е приета в космическата академия към ProjectPoSSUM и международния институт по космически науки – първият проект, финансиран от NASA, който сертифицира кандидат-австронавти за суборбитален полет.

През февруари 2022 г. преминава през основополагащия курс – AST 101, koйто я класира за останалите 15 курса. Първият, който завършва е за полет в специален самолет за висш пилотаж – 300 Extral, върху който се упражнява по-силно земно притегляне, отрицателно ускорение и нулева гравитация.

Татяна по време на тестването на костюмите на Канадската космическа агенция CSA. Източник: Личен архив

Какво ми предстои

Татяна е приета в специалността „Космическо инженерство“, в специализация „Ракетни горива“ в Embry–Riddle Aeronautical University (САЩ). Университет, който е партньор на NASA и организира полети, има военна програма и работи с Lockheed Martin (американска компания за самолетостроене).Тя иска да завърши първо бакалавърска степен, а след това и магистър-докторантура.

По пътя към мечтата й тя бе предизвикана да събере 60 000 долара, за да може да плати обучението си за първата година. Благодарение на платформата Podkrepi.bg, в която я подкрепиха повече от 1228 дарители. Тя успя да събере сумата и да замине за Америка.

Разходите на Татяна за първата година (сумите са ориентировъчни):

    • Обучение и административни такси 40 714 USD (приблизително 80 000 лв.);

    • Общежитие 13 574 USD (приблизително 26 700 лв.);

    • Учебни материали 1 400 USD (приблизително 2800 лв.);

    • Транспортни разходи, Застраховка, Храна – 4312 USD (приблизително 8500 лв.)

Постиженията на Татяна

В момента Татяна е космически посланик на Атлантическия клуб в България. Има издадена стихосбирка и е носителка на десетки награди по литература. През 2022 г. е отличена за „Достойна българка” в класацията на 24 часа, а през м. май печели и „Пробив на годината” в класацията „Мъж на годината” на ДАРИК Радио. Носителка е на наградата „Млад творец” на община Добрич през 2018 г. 

Tя печели няколко стипендии от различни организации и е силно подкрепена от рапъра 100 кила и неговата фондация ,,100 слънца“. Татяна е лице на програмата на Space Camp Turkiye за България и е посланик на фондацията “The Mars Generation”.

Била е също доброволец към БЧК, Младежкия център в Добрич и „Зеленият пламък” – организация с нестопанска цел, която работи активно с младежи в сферата на екологията, образованието и културата.