fbpx

Несломеният мечтател Теодор Цветков

Автор:

Петър Петров

Теодор Цветков е световен рекордьор на Гинес за плуване на 10 км само с една ръка в инициативата за изграждане на плувен комплекс за хора с увреждания. Той е само на 27 г. и чрез своите изтощителни и мащабни кампании, успява да спечели вниманието на много хора за справяне със световните проблеми. Теодор мечтае да направи света едно по-добро място и да зарази хората със своя пример.

Той е роден в Русе и само преди 5 години започва да плува като самоук. Първото му предизвикателство е да плува в леденостудени води пред замръзване. Години подред той вади кръста от Дунав по време на Богоявление, в един от които спасява от удавяне 29 г. Йордан.

Теодор е подкрепян от брат си Валентин и от своята половинка Александрина, кактo и от много други хора, организации и спонсори. Участва активно в мероприятия и извън България. Следващата цел на екип ,,Тeam Tsvetkov“ e кампанията ,,За чисто и мирно море“, където Теодор ще преплува Черно море от Грузия до Бургас, изминавайки разстоянието от 1 150 км в продължение на 60 дни.

Документален филм от Джърни медия

Раждане и Детство

Tеодор Цветков е роден на 20 декември 1994 г. в гр. Русе. Той израства заедно със своя брат близнак Валентин. Негови родители са Марияна и Илиян. Баща му е международен шофьор, а майка му пътува с него. Теодор казва за себе си, че е ,,добро дете“. Въпреки, че понякога заедно с брат си правили големи бели.

Той бил по-пълничък и често ставал обект на тормоз от своите съученици в училище. По-късно се режда интереса му към спорта и той се записва в Спортното училище ,,Майор Атанас Узунов“ гр.Русе“ в паралелка с кану-каяк.

Теодор Цветков хваща кръста на Богоявление, Януари 2020 г.

Първото му спортно състезание е по кану-каяк през 2003 г., където завършва на 2-ро място на републикански турнир. Следващата му цел обаче била да се научи да плува като професионалист и той се научава без треньор само с уроци от интернет.

Погледнах се в огледалото и си казах, че искам да видя нещо по-повече от това, което виждах

Teodor Tsvetkov

Благотворителност

Теодор Цветков и брат му Валентин организират и участват в много благотворителни кампании за последните 5 години. Те събират средства за деца с увреждания, спешни операции, жени болни от рак на гърдата или за закупуване на неща при хора в нужда.

❤️ Първата кауза на Теодор Цветков

Края на 2017 г. Източник: bTV

Първото предизвикателство, което дава началото на десетките благотворителни каузи на Теодор и неговия екип, е преплуването на 200 метра в езеро пред замръзване. Благотворителната кампания успя да събере повече от 3 200 лв за животоспасяващо лечение на 3 г. Мартина Танева, която след задавяне с желатинова капсула изпада в кома.

Плуване на 10 км само с една ръка

В продължение на 5 часа и 13 минути Теодор изплува 10 км само с една ръка в инициативата на фондация ,,Александър Русев“ за изграждане на рехабилитационен комплекс. Успехът се превърна в рекорд на Гинес, поставен на езерото в лесопарк ,,Липник“ край Русе.

Юни 2018 г. Източник: dunavmost

Плуване на 50 километра с вързани крака

В края на 2018 г. Теодор преплува 50 км с вързани крака за 16 часа. Целта му бе да събере средства за фондация ,,Александър Русев“, която се е посветила на работата с деца с двигателни проблеми. Плуването на Цветков започва в 16:00 следобед и завърши на следващия ден.

Инициативата успя да себере около 4 000 лв за изграждане на рехабитационен комплекс за деца с увреждания.

22 Декември, 2018 г. Google

181 км плуване по река Волга, Самара (Русия)

Теодор Цветков завършва на 2-ро място в един от най-трудните ултрамаратони по плуване в света X-waters SAMARA 181. Събитието се организира в град Самара. Предизвикателството е в продължение на 5 дни. Всеки ден той плува по 40 км, посветени на каузата за световният проблем с глобалното затопляне.

В Самара зоната на комфорт беше излязла от мен. Когато се възпалиха китките ми, беше най-трудно, изпитвах страхотна болка. Брат ми много ми помагаше и тогава. Всяко движение беше болка, нищо друго не усещах. Но успях да превъзмогна не само нея, но и себе си.

22 Август, 2019 г. Facebook

Плуване на 280 км от Теодор и бягане на 280 км от брат му Валентин в кауза с Unicef

Двамата братя близнаци изминават 280 км като единият плува, а другият тича в продължение на една седмица. Те подкрепят кампанията на UNICEF Bulgaria „Образование за всяко дете“, която набира средства за създаване на образователна платформа за деца с увреждания.

14 – 20 Септември 2020г. Bnr

Преплуване на 26 езера за фондация ,,Една от 8“

Теодор успява да преплува 26 от най-познатите езера в България в кампания на Нана Гладуиш ,,Една от 8“ за жени, диагностицирани с рак на гърдата.

Юни 2019 г. ednaot8.bg

24 часов маратон на велоергометър заедно с брат си Валентин

Април 2020 г. Youtube

Двамата го измислихме, като идеята беше да се окаже морална подкрепа на хората, които се борят с КОВИД-19, и на лекарите на първа линия. Сменяхме се на велоергометъра на всеки час и изминахме общо 753 километра, като предварително заявихме 600, а през последното денонощие брат ми кара сам. Доволни сме, че успяхме благополучно да финализираме и това начинание.

Teodor Tsvetkov

71 часа непрекъснато плуване

14 Август 2022г. Facebook

Теодор Цветков подобрява световния рекорд по продължително плуване от 67 часа. Той успява да плува 71 часа в продължение на 3 дни във водите на езерото Николово. Заплануваните 72 часа не се осъществяват само и единствено заради метеорологичните условия.

По време на плуването на всеки 30 мин е приемал въглехидрати и затоплени електролити. Хранил се е на 12 часа със спиране само за 10 секунди – с шепа ориз.

Преплуване на Черно море 1 150 км за 60 дни

Следващата цел на ,,несломения мечтател“ и неговия екип е преплуването на Черно море. Събитието трябваше да се осъществи през 2022, но заради войната в Украйна се отложи.

Плуването на 1175 км ще започне от грузинския град Кобулети и ще приключи в Бургас. Ще трябва да изминава по 20 км на ден. Целта е да се насочи вниманието на съседните държави към чистотата на морето. Никой до този момента не е преплувал Черно море в човешката история.

Аз съм този, който ще успее, защото това е моят личен избор и знам, че имам волята, смелостта и психиката да го направя

Teodor Tsvetkov

В кампанията „За чисто и мирно Черно море“ по време на плуването ще бъде извършено изследване на подводното замърсяване във водоема. Ще се вземат проби за наличие на микропластмаса, които ще бъдат анализирани в лаборатории.

За да се осъществи каузата, може да я подкрепите посредством:

•        Paypal – https://www.paypal.me/winterswimming;

•        Банков път – BG64UBBS80021013954850 – Теодор Илиянов Цветков.

,,Искам да направя света едно по-добро място“

Теодор Цветков е пример за подражание на много хора. Той не губи времето си. Използва го за благотворителни кампании и добри инициативи. Няма цел, която да е пожелал и да не я е изпълнил. Зад него стои голям екип от близки, приятели, спонсори, познати и фенове от цял свят. Хора от различни възрасти вярват в усилията му и го подкрепят. Най-смелото му желание е да се включи в маратона Оceans 7 и да стане първият българин,  преплувал 7 протока в опасните открити води на Световния океан.

*В момента работи в Превантивно-информационния център към Oбщина Русе.

Може да го последвате във фейсбук профила му, за да следите благородните му каузи и нечовешките изпитания, които си поставя.

Едва ли ще има езеро, море или океан, по-голям от самия него!

Петър Петров – Създател на The Journey media