fbpx

Антоанета Цочева: Започнах от нулата!

Автор:

Петър Петров

Една невероятна история за волята да започнеш живота си отначало. Българката Антоанета Цочева преди 21 години заминава на екскурзия в Лондон само с 500 паунда в джоба. Тaм тя научава от местния гид начините, по които може да остане. С подреден куфар и смесени чувства, Антоанета оставя дъщеричката си в България и потегля към Лондон, за да преследва мечтите си.

Тя не знае език, но си намира работа като барманка в ирландска кръчма. Работи и като детегледачка преди да стартира фирма за почистване. Компанията ѝ FastKlean се развива в Обединеното кралство и създава условия за над 300 сънародници.

Антоанета е успешен предприемач, коуч, инвеститор и автор на няколко книги. Помогнала и вдъхновила много хора да се усъвършенстват. Най-известната й книга е ,Не само чистачка‘‘. В нея тя разказва за своя път към успеха. Тони е забелязана от британската медия The Sun и е участвала в британското предаване Rich House, Poor House.

Раждане и детство

Антоанета Цочева като ученичка в село Розино. Източник: Личен архив

Антоанета Цочева е родена в гр. Карлово през 1973г. , но израства в село Розино (Пловдивско) в скромно семейство. Тя загубва баща си, когато е едва на 3 год. За нея и нейното братче се грижи вторият им баща, който допринася значително за тяхното израстване.

Още от дете се забелязват лидерските качества на Антоанета, когато през летата в Балкана, тя събирала всички деца от махалата, за да организира различни игри и представления. Тони учи по-малките деца от нея на песни, танци и стихотворения, и била винаги готова да помага на неможещите и незнаещите.

град Карлово, родното място на Антоанета Цочева.

Ние имахме невероятно детство. Имам много хубави спомени от игрите на село през лятото или вечер след училище.

Тя споделя, че като момиче идващо от село било много трудно в големия град. Била провокирана да се доказва постоянно. С много учене и постоянство Тони завършва руската гимназия и получава златна значка за успех.

Тони по време на представление.

Любимият предмет на Тони в училище е Химия, а мечтата ѝ била един ден да работи като учител. След като завършва университет я приемат на работа в Пирдоп, но тя решава, че тази професия не е за нея и напуска. След това започва работа като технолог в карловския месокомбинат, където се сблъсква с трудности на работното си място.

Въпреки средата на стрес и проблеми, в която тя попада. Антоанета среща първия си ментор – Нели, нейна колежка, на годините на нейната майка, която винаги я мотивирала и окуражавала. Тя започва да чете мотивираща литература и да преосмисля своето бъдеще.

След като търпях обиди на работа идваше момент, в който след като си платя всички разходи, детето ми искаше да му купя портокалов сок, а аз отговарях, че не можем да си го позволим.

2000 г. 13 Декември

Тони оставя дъщеричката си в България и взима трудното решение да замине за Англия, за да преследва мечтите си.

Екскурзията, която промени живота ми

Антоанета заминава на екскурзия в Англия за 5 дни с ясната идея, че ще остане. Тя има туристическа виза за 2 месеца. Време, в което да намери начин да се превърне в легален гражданин на Великобритания.

По време на туристическата разходка в Лондон, екскурзоводката, която била българка споделила начините, по които можеш да имигрираш в Англия. Единият е да се омъжиш за англичанин, а другият да създадеш бизнес, за да получиш бизнес Виза.

2000 г. За първи път в Лондон.

3 седмици след пристигането си в Англия, тя си намира работа като барманка в ирландски пъб. Заплащането е минимално, но собствениците на заведението й осигуряват стая, където да живее. Спасителен вариант временно, докато не си намери друго място.

Двама българи, които среща в самолета я приемат в тяхната квартира. Делят една стая с 2 легла и 1 матрак. По-късно си намира и втора работа в старчески дом. Един ден в кръчмата влиза българка от Карлово, която споделя, че за почистване изкарва по 8 паунда на час, почти тройно повече от това, което изкарва Тони от бара.

Кадър от първата работа на Антоанета Цочева в ирландски пъб, 2000 година.

Да оцеляваш в Лондон

Антоанета живее далеч от своята дъщеричка, която живее все още в България. Един от клиентите й забелязал, че детето им се чувства добре около нея. Антоанета започва да гледа децата на своите клиенти и споделя, че ѝ допада повече от чистенето.

Източник: Личен архив

Мистър Айвър – човекът, който повярва в мен

М-р Айвър на снимката долу в ляво. Източник: Личен архив

Един от клиентите на Тони – мистър Айвър се появява в най-подходящото време. Той забелязал нейните качества и я съветва да чете Financial Times. Той ѝ дал книгата ,,Богат татко, беден татко“ на Р. Кийосаки, но тя не можела все още да чете на английски, особено литература за бизнес.

Възрастният британец играе голяма роля в нейното израстване, тъй като я е подкрепял през първата година от създаването на бизнеса.

Апартаментът му беше малък и ми отнемаше 1 час да го изчистя, а той ми плащаше за 3 часа, готвеше ми, а от нашите разговори си подобрих езика. Той беше човекът който ми каза ,,Започваш сега, няма за кога да отлагаш, а аз ще ти помагам!“

Бизнесът потръгна

Антоанета с първия си екип.
През първите две години от създаването на своя бизнес Антоанета привлича 5 жени в екипа си, за които почистването e допълнителна работа. Едва на 3-тата година Тони създава уебсайт и само след една вечер всичко се променя. Сайтът се класира на първа страница в Google и телефонът не спира да звъни.
Тони реинвестира всичко обратно в компанията, в реклама, в персонал, в препарати, в обучителни курсове, в хора и още. Фирмата става една от най-разпознаваемите в почистващия бизнес в Англия, a нейни клиенти продължават да използват услугите ѝ от самото начало. FastKlean достига до над 300 служители, всички те са българи, напуснали България за да подобрят живота си, а Антоанета помага на всеки един да се установи в Англия.

,,Никога повече няма да се разделяме

Източник: Личен архив

През цялото време моята дъщеричка ми липсваше страшно много. Обаждах ѝ се винаги, когато можех. Споделяхме си всичко за живота. Тя ми разказваше за училище, а аз за моята работа.

Всяка година Тони пътува до България, за да прекара лятната ваканция със своята дъщеричка. В продължение на 6 години Даяна държи обида на своята майка. Когато става тийнейджър, тя сама решава да замине за Англия. Антоанета си спомня, че това е много силен и важен момент за нея. Награда за всичките лишения и упорит труд, за да изгради живота, за който винаги е мечтала.

В момента Даяна e създател и управител на дигитална агенция FOMЕ, с която помага на различни бизнеси да се развиват в интернет, включително тези на своята майка. Aнтоанета и Даяна си обещават никога повече да не се разделят.

Бизнес начинания и инвестиции

Източник: Личен архив

През 2021 г. британската медия The Sun оценяват почистващата компания на Тони като една от най-проспериращите в бранша. Тя е собственик и на няколко други бизнеса, от които Fk Domestics, брандът за екологични продукти – Eco Bravo, а също така тя е и дистрибутор на Канген вода.

През последните години Антоанета се фокусира върху менторството и дългосрочното инвестиране. Тя е създател на сайта www.uspehsantoaneta.net, в който може да откриете менторски програми, чрез които да се докоснете до нейния 20 годишен опит в света на бизнеса и инвестирането. Когато попитахме Антоанета какво за нея е успехът тя ни сподели…

Мен просто ме е страх от провала – А. Цочева