fbpx

Невероятната история зад играчките ЛЕГО

Автор:

Петър Петров

Историята на играчките лего

Не съм сигурен, че има дете, което поне веднъж да не е играло с най-известната играчка в света – ,,ЛЕГО“. Но съм убеден, че малцина са чували за невероятната история зад създаването й. Лего е едно от най-важните изобретения на 20-ти век, променило детството на много хора. А малките цветни блокчета тръгват от страната на детските приказки и вълшебната атмосфера – Дания.

Всичко започва от един майстор дърводелец и неговия син. Оле Кърк Кристиансен, заедно със своя по-малък син Годфред работят неуморно в своя малък магазин. Докато един ден не се ражда дизайна на първата играчка от дърво. Фабриката на семейството изгаря, но те не се отказват от своите мечти.

Компанията Лего се превръща в една от най-известните марки в света. Тя строи летище, заводи, създава нови модели, филми, игри, книги, тематични паркове и какво ли още не. Само през 2015 год. компанията произвежда и създава 600 милиарда блокчета…

Човекът зад идеята LEGO

A young Ole Kirk standing by a bicycle
Ole Kirk Kristiansen като дете.

Оле Кърк Кристиансен е роден на 7 април 1891 г. Родното му място е Омвраа Марк в областта Филсков, на 20 километра северозападно от Билунд. Той има 12 братя и сестри, а в мемоарите си по-късно пише за своя детски дом: „Израснахме в скромен дом, но добър дом, вярвайки в милостта на Бог.“

Детство и чиракуване

Ole Kirk working in his brothers workshop

На 7 г. възраст, Оле пасе овце и крави. Помага също в конюшните и работи по полето, за да поддържа семейството си. Като по голям става чирак дърводелец при брат си Кристен Кристиансен. И Двамата получават сертификат за ,,калфа“.

В един момент започнах да пътувам

Веднага след като се клалифицира като занаятчия в дърводелството. Младото момче става войник в Копенхаген. Пътува до Норвегия и работи във фабрика за дървени изделия във Вестфосен. Поради липса на работа се връща у дома, но веднага след това го връщат отново в армията.

Военната му служба приключва на 24-годишна възраст и веднага си купува цех за дървообработване и дърводелство в град Billund. По това време там се намира общност от малко на брой ферми, стопанства, магазин за хранителни стоки, мандра, ковачница, хан, училище, църква, кооперативен магазин и фабрика за дограма.

Оле Кърк се жени за Кристин Сьоренсен през 1916 г. и по-късно имат четири деца: Йоханес, Карл Георг, Годтфред и Герхард.

Ole Kirk and Kristine at their wedding
Оле Керк със съпругата си Кристин Сьоренсен през 1916 г.

В какво се фокусираше бизнесът ми

Дървообработващият цех произвежда врати, прозорци, кухненски шкафове, ковчези, скринове, инструменти за копаене на торф. Всичко с първокласно качество на изработка.

Оле изгражда и други по-големи проекти – къщи, селскостопански сгради, мандрата в Билунд и Рандбьол, мисионерски зали и нова галерия за църквата Грене. Той печели договора за изграждане на църквата в Скьолдберг, проект, който връща много малко печалба, за който по-късно казва:

Ех.. поне беше за добра кауза.

Skjoldbjerg Church
Църквата Скьолдберг.

Работилницата и семейната ми къща изгоряха

В неделя, 27 април 1924 г., докато младият предприемач и съпругата му Кристин си почиват следобед, синовете им Годтфред и Карл Георг си играят в работилницата. Двете момчета се опитват да запалят огън в печката за лепило и случайно подпалват дървени стърготини.

Много бързо сградата е в пламъци. За щастие няма пострадали – но и работилницата, и къщата изгарят до основи.

fire-optimised
Кадър от анимационния филм ,,The LEGO® Story“

Той се разочарова и го преживява трудно, но няма време за губене. Започва строеж на новия си дом, който е в типичен датски стил. С красиви тераси, детайли по покрива и с два лъва отпред. Toй излива бетон и прави първия тротоар в града, пред своя дом.

Оле построява къщата си наново през 1924 г.

Настъпи криза

През октомври 1929 г. фондовият пазар на Уолстрийт в Ню Йорк се срива – с драматични последици за големи части от широкия западен свят. Компаниите се сриват, а индустрията страда. Селското стопанство е засегнато най-силно.

САЩ и Обединеното кралство налагат ограничения върху вноса и това довежда кризата директно до датските фермерски общности през 1930 г. Цените на маслото и бекона падат рязко и повлияват на датския износ. Животът на датските фермери става много труден. Много фермери са принудени да напуснат фермите си.

Ole Kirk sitting at a desk
Ole Kirk в офиса си.

Глобалната икономическа криза принуждава дърводелеца да произвежда по-лесни за продажба продукти. Началото на LEGO Group започва с дървени играчки, като коли, самолети и йойо, произвеждат стълби, дъски за гладене, стойки за коледни елхи и други артикули за ежедневна употреба. Това е трудно начало за компанията и Оле се обръща към семейството си за помощ.

Оле бил предприемчив и креативен човек, но не винаги неговите идеи се приемат от семейството му. В този момент неговите близки помогат за заем от 3000 датски крони, за да осигурят бъдещето на компанията. Той успява да изплати заема след 9 години.

Как се ражда името LEg GOdt?

Играчки от началото на 30-те на 20 век.

По това време детските игри с играчки се подценяват. Работливият датчанин пише по-късно за решението да посвети живота си на производството на играчки:

„Казах „или ще трябва да зарежеш стария си занаят, или да изхвърлиш играчките от главата си“,

Той вижда дългосрочните последствия. И решението се оказва правилно. В рамките на няколко години Оле полага основите на компанията, която ще се превърне в една от водещите световни компании за производство на играчки.

Кадър от анимационния филм ,,The LEGO® Story“.

Когато осъзнава, че компанията се нуждае от по-запомнящо се име. Toй се заиграва с двете датски думи LEG GODT ( от датски: ,,Играй добре“), за да създаде името LEGO®.

При избора на името той поставя ударението твърдо върху развитието на детската игра – като в същото време се фокусира върху качеството пред количеството. Едва много по-късно разбира, че името LEGO на латински означава „сглобих“.

Early LEGO logo
Първото лого на ЛЕГО.
presentation of the first product line
Първите модели на играчките през 1932 г.

Преди всичко – качество!

Employees in the factory with the company motto on the wall behind them
Горе вляво се вижда новия слоган на компанията. букв. превод ,,Само най-доброто е достатъчно добро“.

Думите: „Само най-доброто е достатъчно добро“ са новото мото на компанията, което Оле създава. С него той искал да подчертае качесвото и отношението към детайлите на компанията Лего. Слоганът продължава да мотивира служителите в компанията и до днес.

Оле постоянно обмислял как да подобри фирмата си и най-вече процеса на работа. Той има дарбата да забелязва потенциал, способност, на която близките му понякога гледат скептично.

На цената на една къща през 30-те год на 19 век. в Германия или за стойността на една трета от общата печалба на фирмата за предходната година. Оле се сдобива с машина, в която вярва, че ще повиши качеството на своя продукт – дървени играчки.

employee working a milling machine
Един от работниците на Лего работи на фреза за дървообработване, 1938 г.

Тъкмо се усъвършенствахме и отново ни сполетя ПОЖАР…

Оле Кърк разказва в мемоарите си: „В три часа през нощта идва един от младите мъже, които спят в цеха изкрещя: „Фабриката гори!“ Това беше шокиращо и болезнено съобщение. Мъчих се да разбера ситуацията, но трябваше да спра за момент и да коленича пред Бог. Това беше моята благодарност към него, който знае всичко. Това ми даде мир и тишина в ума ми.

LEGO employees assessing the damage caused by the fire in 1942

Оле Кърк почти се отказва от идеята за възстановяване на фабриката. Застраховката не може да им позволи изграждане на нова производствена база. Той получава редица предложения от други части на Дания за изграждане на фабрика, но накрая решава да остане в Билунд, като успява да осигури единствените си 15 служители.

Възстановяването на фабриката става възможно със подкрепата на банката Vejle, която отпуска необходимия заем. С подкрепата на семейството и служителите, първата специализирана фабрика за играчки е построена на мястото на старата дървообработваща фабрика. Производството се възобновява до края на годината, а на следващата започват работа 40 души.

Заменихме дървото с пластмаса

model and box of the first brick built LEGO train
Първият движещ се влак играчка, създаден от пластмаови тухличк пуснат през 1964 г.

През 1960 г. LEGO Group приключва ерата си на дървени играчки, спирайки производството на дървени влакове.

През 1949 г. отделът за пластмаси на LEGO Group произвежда различни видове играчки. Сред тях са първите пластмасови тухли на компанията, които се предлагат на пазара под името Automatic Binding Bricks. Даването на английското име на играчката е знак на почит към съюзническите сили, които освобождават Европа и слагат край на Втората световна война през 1945 г.

A box of Automatic Binding Bricks
Продуктовата линия на Lego – Automatic Binding Bricks

А човекът, променил драстично компанията, създател на най-известните дизайни на пластмасовите Лего bricks се казва Дагни Холм. Тя е племенничка на Оле и започва на работа в компанията още на 19-год. възраст. Креативното момиче е художник и скулптор, което работи предимно с мека глина. Задачата да конструира модели с тухлички обаче я провокират да въведете първите модели на замъци, животни, градове, герои и какво ли не. Тя дори получава собствена част от фабриката, за да се фокусира върху своите модели.

The legend of the first model builder extraordinaire - News - LEGO  Ambassador Network
На снимката креативната племеничка на създателят на Лего, работи по първия 3D модел.

Излязохме на световния пазар

През 50-те години LEGO Group прави първите си стъпки на чужди пазари. Ранният фокус е върху скандинавските страни. Лицензираното производство започва в Норвегия през 1953 г. През 1955 г. е ред на Швеция и същата година е организирано партньорство в Исландия.

„Ако можем да завладеем Германия, можем да завладеем целия свят!“

Kазва собственикът на LEGO® по това време Годфред (синът на Оле) в средата на 50-те години. Първоначалната му среща с мениджърите по покупките на германските универсални магазини. На панаира на играчките в Нюрнберг през 1955 г., далеч не е обнадеждаваща:

„Германският пазар не се интересува от такъв продукт!“ Компанията обаче успя да убеди магазини за играчки в Северна Германия, точно на юг от датската граница, да заредят LEGO продукта.

Sales representatives on the roof of the LEGO System House
Сградата на Лего за управление на международни дейности, на снимката: представители на различните търговски компании посещават Билунд.

Първият LEGO парк

Тъй като фабриката и изложбата на моделите постепенно се оказват неспособни да се справят с прилива на посетителите, Godtfred Kirk Christiansen измисля идеята за показване на LEGO модели на открито. Той убеждава Арнолд Бутруп, главен дизайнер в Копенхаген и човекът зад най-въображаемите витрини в града, да създаде истински LEGO парк.

Изграждането на модели привлича общественото внимание и вдъхновява любителите на марката. Ученици, асоциации на членове и търговци пътуват до град Билунд. Хората, които посещават фабриката се редят на опашка, за да видят изложбата от готовите модели. През първия си сезон паркът привлича 625 000 посетители,

Miniland in the LEGOLAND park in Billund
Минипаркът в Билунд, 1968г.

Успехът на Леголенд в Билунд е зашеметяващ. Компанията създава 8 нови минипаркове и представя своите креативни модели пред хора от цял свят.

Построихме летище

small airplane on an airfield

През 1961 г. синът на Оле вижда нужда от подобрение на инфраструктурата по отношение на срещите с бизнес партньорите и мениджърите си от цял свят. Компанията купува земя и започва строеж на 900-метрова писта за кацане за на самолети. След това купуват и първия си самолет.

След 3 години летището е разширено, а от LEGO прехвърлят собствеността на летището върху нова компания, Billund Airport A.m.b.a. Според споразумението от Лего се задължават да управляват летището следващите 5 години, а в замяна получават право на ползването на летището по всяко време.

Marching band in front of an airplane
Откриването на летище Билун през 1964 г.

.Днес летище Билунд е второто по големина летище в Дания. Фактът, че главното международно летище на Ютланд се намира в малкия град Билунд, е отчасти благодарение на LEGO Group. Ако компанията не е имала значителна нужда от международни пътувания, съчетани с предприемачески дух, първоначалното летище вероятно нямаше да бъде построено и нямаше да има движеща сила за отварянето на летище Билунд през 1964 г.

Заводът ни в Азия

Aerial view of the Jiaxing factory
Заводът Jiaxing през 2016г.

През 2013 г. компанията решава да построи фабрика в Китай, за да локализира производствената си база до основния пазар, който им носи най-много печалби.

Тогава главният оперативен директор, Bali Padda, обяснява предисторията на решението за изграждане на фабрика в Jiaxing:

„Нашата стратегия е да имаме производство близо до нашите основни пазари, за да осигурим кратко време за изпълнение и обслужване от световна класа за нашите клиенти и потребители. По тозин начин също намаляваме въздействието върху околната среда, тъй като ще намалим необходимостта от транспортиране на продукти от Европа, които да бъдат продадени в Азия.“

През ноември 2016 г. на официалното откриване на фабриката LEGO в Jiaxing присъства наред с други Kjeld (внукът на Оле) от семейството на собствениците на LEGO и тогавашният изпълнителен директор Jørgen Vig Knudstorp.

ЛЕГО МАНИЯ

BRICK - Built for LEGO - Birmingham Live

През последните 10 години се наблюдава все по-усилен интерес към LEGO не само като играчка, но и като креативно хоби, споделяно от огромен брой възрастни почитатели (наричащи себе си AFOLs – Adult Fans of LEGO) – възрастни фенове на ЛЕГО).

На базата на споделяния интерес, възрастните почитатели на LEGO сформират своеобразни клубове, в рамките на които да споделят и развиват заедно хобито си. Тези клубове, наричани LUGs (в превод от английски – LEGO User Group – Група потребители на ЛЕГО), се радват на огромен интерес в Северна Америка и Западна Европа, а се забелязва и засиленото им разпространение в останалата част на света.

Анимационното филмче за историята на Лего може да откриете тук: