fbpx

Историята на UFC: Най-голямата ММА организация в света

Автор:

Петър Петров

The Ultimate Fighting Championship или накратко UFC, е най-голямата и най-атрактивната промоутърска организация за смесени бойни изкуства в света. Тя е позната на всички фенове на бойните спортове, а и не само. Със седалище Лас Вегас, Невада, до 2023 г. тя е регистрирала над 640 зрелищни бойни събития. Първото събитие UFC 1: The Beginning е организирано на 12-ти Ноември 1993 г. в залата на McNichols Sports Arena в Денвър, Колорадо и е излъчено по модела pay-per-view.

Преди хронологическата история на UFC ще проследим стъпките на ММА, които ни връщат в древногръцки времена, в които правила е нямало.

Произходът на ММА

Смесените бойни изкуства (ММА) комбинират елементи от различни дисциплини на бойните изкуства като бокс, борба, джудо, карате и таекуондо. Произходът на ММА се проследява още от древногръцките олипийски игри, където атлети се състезават в ,,панкратион“ – (бокс и борба). В съвременната епоха ММА започва да се заформя и отличава в края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Жиу-жицу е бойнно изкуство, което изиграва централна роля в развитието на съвременния ММА. Един от най-ранно практикуващите бразилско жиу-жицу бойци е Мицуйо Маеда.

Бразилско Жиу-Жицу

Източник: Гугъл

На снимката най-вляво е Jigoro Kano (oсновател на Джудо), до него вдясно е Mitsuyo Maeda (основател на жиу-жицу), до него вдясно са братята Carlos и Helio Gracie, които усъвършенстват бразилското жиу-жицу и го популяризират по света.

Маеда е японски джудист, който e акредитиран да преподава джудо по цял свят. Той е ученик на Jigoro Kano – основател на Джудо. Маеда емигрира в Бразилия през 1914г. и преподава BJJ на семейство Грейси, което впоследствие усъвършенства бойното изкуство като комбинира техники от джудо и става пионер в този спорт.

Жиу-жицу в Америка

Първи учител на жиу-жицу в Америка и съоснователят на UFC – Rorion Gracie, Източник: Гугъл

Бразилското жиу-жицу се усъвършенства през годините и добавя техники от борбата и от граплинг дисциплините. BJJ се развива основно в Бразилия до 1972 г, докато Carley Gracie от семейство Грейси става първия инструктор в САЩ. Той е поканен да преподава в базата на морската пехота в Куонтико през 1972 г. Брат му Royce Gracie пътува до Калифорния през 1978 г., за да преподава частни уроци в гараж.

Vale Tudo – ,,Всичко е разрешено“

Без учудване идеята за ,,Вале тудо“ се заражда също в Бразилия, като формат за организиране на битки между школата на фамилия Грейси, създала жиу-житцу и школи принадлежащи към други системи за борба и бойни изкуства. Оформя се в търсене на един общ език, където всяка школа може изяви своя пълен арсенал от техники без да бъде ограничена и възпрепятствана от спортни правилници, облагодетелстващи едни стилове повече от други.

В състезанията по вале тудо се разрешават удари с ръце, крака, лакти и колене, хвърляния, изкълчвания, душене. Защитни средства нормално почти не се ползват. Ограничения в прилаганите техники и похвати обикновено също няма. Състезанията активно се провеждат в периода от 20-те до 90-те години на 20 век.

Началото на UFC

Съоснователят на UFC Art Davie на пресконфренция Източник: backkicks.com

Предприемачът Арт Дейви е боксов фен още от дете. Той е успешен в рекламната индустрия и изгаря от желание да разбере ,,Кое бойно изкуство е най-ефективно“?. Запитал се ,,Кой ли ще победи в битка между боксьор и борец?“. Дълго време търсил отговор на този въпрос и решил да изпрати съобщение до двама души. Единият е John Milius – известен сценарист и филмов директор, а другият е Royce Gracie – гранд мастър по бразилско Жиу-Жицу, който е един от малкото хора в света с червен колан 9-ти ранк.

Арт Дейви, който е съквартирант в колежанските години на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, останал впечатлен от Ройс Грейси, който в статия, в списание Playboy от брой Септември 1989 г. обявява: ,,Ще се бия с всеки от Америка за награда от $100,000“.

Видео поредицата ,,Gracie Jiu-Jitsu“

Историята потвърждава, че вдъхновението на американският предприемач Дейви да създаде турнир, който да обединява различни бойни стилове идва от видео поредицата на брататя Хелио И Карлос Грейси – Gracie’s In Action. Тя включва битки между различни стилове, популяризирани от семейство Грейси. – най-голямото спортно семейство в света с над 33 грандмастъри.

Семейство Грейси започва да преподава жиу-жицу в Америка първо в гараж, след това в училища и с течение на времето отваря своя академия. Заедно с това между тренировките те дават възможност на различни бойци да се пробват помежду си – Gracie’s Challenge.

Фамилията ,,Gracie“, Източник: grapplinginsider.com

Дейви вижда това и решава да го превърне в шоу. Избира филмовия директор на филма ,,Конан Варварина“ Джон Милиус и го кани да заеме поста творчески директор на UFC. Създава се бизнес план и започва да се търси финансиране от 28 инвеститори. Първите собственици на UFC са Арт Дейви, Ройс Грейси, Джон Милиус, Боб Мейровиц и Дейвид Айзъкс.

UFC 1: The Beginning

Плакат на първите издания на UFC, Източник: Google.com

Най-ранната форма на UFC се нарича WOW Promotions. Първото събитие става реалност на 12 Ноември през 1993 г., когато WOW Promotions влиза в партньорство със SEG (пионер в платената телевизия) и включва бойци от стиловете: бокс, карате, кунг-фу, жиу-житцу, кикбокс, таекуондо и шутфайтинг.

Мотото на събитието е: no rules, no gloves, no time limit, no weigh division.

Реших заглавието да бъде ,,World’s Best Fighter“ за първия турнир, в който се включиха 16 бойци, които рекламирах. Заглавието никога не се хареса на моя екип, защото може би беше твърде общо. Докато напредвахме заглавието сe промени на ,,War of the Worlds“ – което се използваше за книга и филм. Накрая решихме да оставим Ultimate Fighting Championship – Art Davie.

В онези години бойците специализират само в едно бойно изкуство и рядко влизат в контакт с противници от различни стилове. Именно това кара феновете да следят с интерес ,,Какво точно ще се случи, когато на ринга излезе каратист срещу сумист, например?“.

Резултати от първия турнир на UFC

След първия турнир победа записва бразилецът Royce Gracie срещу американеца Ken Shamrоck, който е професионален кечист със събмишън. Това носи на бразилското жиу-жицу точки и по-голяма популярност. Събитието на живо е скромно, повечето от големите бойци не показват интерес да участват, а залата през голямата част от деня е затворена и не получава достатъчно медийно внимание.

Телевизионното излъчване обаче жъни успехи като генерира над 85 хиляди абонамента от pay-per-view. Добрите резултати от първото събитие гарантират успех в търсенето на битки с различни стилове в бъдеще. Това в крайна сметка изиграва ключова роля за възхода на UFC като най-доминиращата компания за промоция на ММА битки в света.

Royce Gracie е обяен за ,,The Ultimate Fighter“ и печели чек за 50,000 долара. Източник: verdictmma.com

Kои са първите бойци в UFC?

UFC 1 среща трудности в първоначалното набиране на достатъчно бойци за събитието. Поканите на Арт Дейви са отхвърлени от най-големите имена по онова време като Денис Алексио, който e безспорен световен шампион по кикбокс в тежка категория. Пускат се реклами и в списанията за бойни изкуства. В крайна сметка продуцентите решават форматът да бъде с 8 бойци с награда 50, 000 долара за крайния победител.

8-те бойци в UFC са:

1. Royce Gracie (Gracie jiu-jitsu)

Royce Gracie (Gracie jiu-jitsu) e член на фамилия Gracie. Toй отказва всичките си опоненти със събмишън и шокира много хора с уменията си да преодолява по-тежки и по-големи от него опоненти. Днес дължим голяма заслуга на този човек днес бойците от UFC да практикуват бразилско жиу-жицу – 2-ро място след борбата по производство на най-много UFC шампиони през годините.

2. Patrick Smith (Kickboxing, Taekwondo)

Patrick Smith е американски кикбоксьор, който включва техники от таекуондо в своя боен стил. Тъй като UFC 1 се провежда в родния му град, Smith е смятан за леко допълнение към цялото шоу. През годината, в която се провежда UFC 1 Патрик Смит е считан за кикбоксьор номер 1 в супер тежка категория в САЩ.

Toй обаче губи срещата си срещу Кен Шамрок, който го отказва със събмишън. Цялата зала освирква формата на UFC, защото феновете не са наясно с правилата на събмишън. Въпреки представянето си в UFC 1, Smith е поканен отново в UFC 2, където има по-голям успех с победа над Ray Wizard и Scott Morris.

3. Ken Shamrock (Shoot Fighting)

Кен Шамрок е професионален кечист, по-известен обаче във времето си в UFC. Toй е смятан за един от най-великите бойци, заедно с Royce Gracie, с когото е водил ожесточено съперничество. Той участва в над 15 събития и поставя рекорд в плащанията чрез pay-per-view. Toй заедно с Royce Gracie са първите 2-ма бойци включени в Залата на славата на UFC през ноември 2003 г.

4.Art Jimmerson (Boxing)

Athur Jimmerson е единственият боксьор, който се състезава в UFC 1 и бива победен в първия рунд от Royce Gracie. Той се бие само с една ръкавица и получава прякора Art ,,One Glove“. UFC е единственият ММА мач на Jimmerson. Той приключва боксовата си кариера с рекорд от 33-18.

5. Gerard Gordeau (Savate)

Gerard Gordeau е проучен преди да бъде избран да участва в UFC 1. Той е единственият холандец, който се съгласява да вземе участие от поканените бойци, сред които е и Ернесто Хуст. Той е световен шампион по савате през 1991 г.

Първият телевизионен мач в историята на UFC

Факт е, че първият телевизионен мач в историята на UFC е битката между него и сумиста Teila Tuli. Тули го напада с атака tsuki dashi, която Джерард контрира с крак и го удря право в лицето. Избива му 3 зъба, а след последващ ъперкът реферът се намесва и спира мача. Счупва ръката си и контузва крака си, но след това отново доминира в следващия кръг срещу шампиона по кикбокс Kevin Rosier, след него се бие и с Royce Gracie на финала.

6. Teila Tuli (Sumo)

Teйла Тули е американски сумист от самоански произход. Битката му срещу Gerard в първия кръг на UFC 1 е единствената му битка. Продължава да се състезава в сумо борбата, но поради проблеми с коленете се оттегля и приключва кариерата си през 1989 г.

7.Kevin Rosier (Kickboxing)

Кевин Розиер е американски кикбоксьор, който постига много успехи, преди да бъде поканен от UFC 1. Първият му мач е срещу Zane Frazier – ескперт по Kenpo. Мачът е най-дългият от всички двубои в UFC и завършва с победa на Rozier, въпреки, че заради липсата на правила, получава удар в слабините.

8. Zane Frazier (American Kenpo)

Зейн Фрейзър е американски каратист и кикбоксьор с много отличия. В UFC 1 влиза като двукратен шампион на Световната федерация по кикбокс в супертежка категория. В турнира той среща Кевин Розиер и загубва. След мача е откаран в болница заради дихателна недостатъчност. Диагностирицан е с астма, а след 15 години приключва окончателно кариерата си.

Проблеми със закона

Октагонът на UFC, Източник: Google.com

Въпреки вълненията на феновете и първоначалния успех на UFC, продажбите от pay-per-view не са задоволяващи. Зрителите не са свикнали да гледат кървави сцени по телевизионния екран по това време. През 1996 г. сенаторът на щата Аризона Joch Mccain организира национална кампания, с която да спре организирането на UFC битки във всички 50 щата. 36 щата забраняват ,,битките с голи ръце“, освен Ню Йорк, Алабама и др.

От UFC модифицират правилата си, за да отговорят на изискванията на ,,спортната комисия“ във всеки щат. Добавят се категори (weight classes), забраняват се удари в слабините, дърпане на коса, бъркане в очите и др.

Еволюцията на UFC през годините

UFC през годините, Източник: Google.com

.

UFC 12: 7 Февруари, 1997 г. Mark Coleman побеждава Dan Severn и се превръща в първия UFC шампион в тежка категория.

Ultimate Japan : December 21st, 1997

UFC с първи турнир в Азия. Избират страната на изгряващото слънце Япония.

UFC 17 : 15 Май 1998 г. Легендарният ,,Iceman“ Chuck Liddell в своя първи UFC дебют с победа над Noe Hernandez.

UFC 28 : UFC прави своя дебют в Атлантик Сити с мач за титлата в тежка категория между Randy Couture и Kevin Randleman.

Януари 2001: UFC с нови собственици

Братята Зуфа и Дейна Уайт, Източник: Google.com

През 2001 г. започва ерата на братята Zuffa, след като телевизионната компания SEG, която държи собствеността на UFC е на ръба на фалита. Влиятелните предприемачи от Лас Вегас Франк и Лореннцо Фертита, заедно с техния бизнес партньор Дейна Уайт, купуват UFC за 2 милиона.

След закупуването на компанията от Zuffa, популярността на UFC започва да расте. Факторите са: по-голямата реклама, корпоративно спонсорство, връщането към кабелното плащане за гледане и последващите домашни видео и DVD издания.

UFC 37.5, Източник: Google.com

С по-големи входове на живо в казино места като Trump Taj Mahal и MGM Grand Garden Arena, UFC осигурява първата си телевизионна сделка с Fox Sports Net. The Best Damn Sports Show Period излъчва първия мач по смесени бойни изкуства по американската кабелна телевизия през юни 2002 г., както и основното събитие, показващо Chuck Liddell срещу Vitor Belfort на UFC 37.5.

The Ultimate Fighter

ТВ реалити форматът ,,The Ultimate Fighter“, Източник: Google.com

Тhe Ultimate Fighter е телевизионно реалити шоу, включващо ММА бойци в състезанние за шестцифрен договор с UFC. Много телевизии отказват да излъчват предаването, но младежката Spike TV се съгласява на партньорство. Така през Януари 2005 г. Spike TV стартира The Ultimate Fighter и се излъчва веднага след WWE Rаw кечмания.

След успеха на The Ultimate Fighter, Спайк медия приема UFC Unleashed, едночасово седмично шоу, включващо избрани битки от предишни събития. Спайк също се записа за излъчване на живо на UFC Fight Night, поредица от бойни събития, дебютиращи през август 2005 г., и Countdown специални програми за популяризиране на предстоящите UFC pay-per-view карти.

UFC 100: Рекорд по продажби на билети

UFC 100 се провежда в Лас Вегас и предлага на своите фенове сблъсъците Brock Lesnar vs Frank Mir, George St.Pierre vs Thiago Alves и Michael Bisping vs Dan Henderson. Събитието отблезява рекорд за най-много и най-бързо продадени билети.

Ронда Раузи: Първата жена в UFC

На 16 ноември 2012 г., в навечерието на UFC 154: Дейна Уайт потвърждава, че UFC ще включва MMA за жени с подписването на първата жена боец, шампионката в категория петел на Strikeforce Ronda Rousey. Впоследствие тя става първата жена шампион на UFC, първият олимпийски медалист с UFC титла и първата жена, защитила UFC титла. Тя ще защитава успешно титлата си точно шест пъти.

UFC 229: Nurmagomedov vs McGregor – най-продаваният мач в историята на UFC

Най-голямото PPV събитие в историята на UFC бе мачът между Хабиб Нурмагомедов и Конър Магрегър, в който Хабиб защити титлата си в лека категория.

Общо 2,400,000 души са платили pay-per-view, генерирайки $180 милиона.

Конър Магрегър

Ирландски фенове подкрепят Конър Макгрегър, Източник: Google.com

Конър Магрегър е най-скъпоплатеният ММА боец. През 2021 г. Форбс го обявява и за най-скъпоплатеният спортист в света с приходи от 180 милиона долара. Магрегър е продал общо 5 275 000 платени гледания в 4-ри двубоя.

Появяването му носи повече приходи от събития без него. St-Pierre и Brock Lesnar са единствените конкуренти на McGregor, но той ги издухва и двамата. От обикновен ММА боец той се превръща в знаменитост. Той е канен от много медии по начин, по който други бойци никога не са. В момента той развива свои бизнеси, включително и филми в Netflix.

Conor ще направи дългоочкваното си завръщане в UFC като бивш шампион в две категории срещу Michael Chandler, но датата още не е обявена.