fbpx

Защо дагестанците са най-доминиращите бойци в света?

Автор:

Петър Петров

Свикнали сме да свързваме държавите с мюсюлманско население от територията на руската федерация с религиозен екстремизъм и тероризъм, но в същото време обаче една от тези държави се отличава от своите съседки и започва да ражда все повече олимпийски, европейски и световни шампиони по борба, самбо, ММА, и други.

Добре дошли в Дагестан, родното място на непобедимия дагестантски ММА боец Хабиб Нурмагомедов, който през 2018 г. победи Конър Макгрегър и постави дагестанската република под светлините на прожекторите като ни накара да се замислим – Защо бойците от тази част на земята са толкова доминиращи?

Дагестан

Източник: https://bg.puntomarinero.com/Dagestan - Wikipedia

Република Дагестан е най-южната точка на територията на федерална Русия, разположена е в региона на Северен Кавказ. Нейната столица и най-голям град е Махачкала, републиката е разположена централно на брега на Каспийско море, граничещ с Чечения, Грузия и Азербайджан.

Богатият му културен произход включва различни етнически и религиозни групи, както и езици, вкоренени в 36 племенни групи.

Някои от предизвикателствата, пред които е изправена републиката, са свързани с религиозния екстремизъм, движенията за независимост в съседните райони след разпадането на Съветския съюз, и различията в племената още през 90-те години.

Въпреки тези предизвикателства, Дагестан е избегнал сътресенията, които погълнаха някои от съседите му и не позволиха на тероризма да разруши общността им.

Земята, която ражда силни личности

Източник: Google

През далечното минало през Дагестан минавал Пътят на коприната. В онези времена територията граничи с Турция и Иран, а по-късно монголите, завладели Китай, Древна Рус, Индия, и Централна Азия, и нахлуват в нея. Народите се борят за своята независимост толкова отчаяно, че понякога отблъскват дори най-кръвожадните агресори.

Една от причината местните жители на дагестанските планини да бъдат военно настроени е принципът на мъжа да защити семейството си на всяка цена и склоността му да развива физическите си сили. Най-срамно за тях остава проявата на страхливо поведение, а най-достойно – дисциплината и силната воля!

Фабрики за шампиони

Източник: www.riadagestan.ru

В Дагестан има много школи по бойни спортове. Но едно от най-впечатляващите места, с което ще ви запозная в тази статия е училището за бойни изкуства ,,Пять сторон света‘‘, наричано още ,,Шаолин на Дагестан‘‘ заради значителния брой шампиони, които създава, представяйки Русия на Европейски и Световни състезания по Санда, Таекуондо, Борба, и Смесени бойни изкуства (ММА). Освен тренировки и занятия по бойни изкуства, училището предлага, и формално обучение с изучаване на Математика, История, Руски, и Английски език.

Пътят, който изминават откривателите на училището Гусейн Магомаев и жена му Олга Магомаева, не е лесен.

Гусейн е известен дагестански художник и преподавател по бойни изкуства, който е многократен шампион по карате, изучавал е китайските бойни изкуства,и ги преподава в Русия, където става уважаван, и разпознаваем ,,мастър‘‘. По времето на СССР обаче получава забрана да упражнява своята дейност и се мести от Москва в Дагестан.

Те се отказват от живот в центъра на Москва и прекарват 12 години във фургон, в студ и глад, където започнали живота си отначало, за да постигнат своята най-голяма мечта. Геусейн продава картините си, за да построят школата.
След упорит труд и желязна дисциплина, години по-късно представителите на школата извоюват много златни и сребърни отличия, а някои от бойците започват да се бият за най-популярната организация за смесени бойни изкуства UFC.
Най-известните бойци от школата на Гусейн са:

Вляво – Забит Магомедшарипов, многократен Европейски шампион по Ушу-Санда и смесени бойни изкуства в UFC.

Вдясно – Муслим Магомедович – Първият чуждестранен боец, наричан ,,Краля на Кунг-Фу‘‘. Многократен Европейски и Световен шампион по Ушу-Санда

Бойните спортове като спасение

Източник: Google

През 2011 г. Dagestan попада в класацията за най-опасно място в Европа с ежедневни избухвания на бомби и престрелки. Благодарение на залите в страната, спортът се превръща в алтернатива за децата, които успяват да съхранят себе си и да се научат на морални, и етични принципи, а шампиони като Кhabib Nurmagomedov се превръщат в техен модел за подражание.

Успехът за дагестанците е в спортната кариера, по тази причина по-големите подкрепят по-малките, а те в същото време подкрепят и своите семейства. За тях богатството се използва за подкрепа на тяхната култура, семейство и общност, a спортът е начин да стигнат до него.

Източник: Google

Една от причините бойците от Дагестан да бъдат непобедими е тяхното кардио. Те израстват и тренират в тежките условия на планината, където надморската височина е висока. Тренировките им включват плуване срещу посоката на течение на реката, бягане по върховете, носене и вдигане на камъни и още.

Освен това техните училища и зали се намират в по-големите градове и за да пътуват до там, всеки ден изминават по 20 км с бягане или с колело.

Непобедимият шампион в UFC Khabib Nurmagomedov споделя, че приписва успеха си в октагона на скромен начин на живот, израствайки в трудни условия, той преминава през нечовешки нива на обучение, а в популярното видео по-долу може да видите как тренира с мечка като дете.

В тази статия си позволих да акцентирам върху ползите от трудните условия, в които живеят и израстват дагестанците. Тероризма и военните групировки са факт, но местните бойци се стремят да съхранят традициите си и да насочат децата към залите, а не към оръжията. Голяма заслуга за популярността на този район приписваме на Хабиб, който създаде една мечта, в която много от децата да следват. Мечтата да се превърнеш в световен шампион по смесени бойни изкуства!