fbpx

Мартин Малинов: 19-годишния филмов продуцент, който покори Кан

Автор:

Петър Петров

Martin Malinov the journey media interview

Мартин Малинов е само на 19-години и печели своето призвание за ,,Най-добър продуцент“ с общо пет награди от късометражните си филми „Алкохолик ме посещава всяка вечер“ и „Нищо не може да разруши това“ на Световния филмов фестивал в Кан ,,Remember the future“. Мартин иска да се върне в България, за да помогне в развитието на киното у нас.

Неговата страст са филмите за ужаси. И двата му филма са реализирани в България с помощта на снимачен екип. Заснема първия си късометражен филм, когато е едва на 13-години. Завършва гимназия в Швейцария, свири на китара в банда, играе хокей, а от тази година е 1-ва година студент по продуцентство в университета ,,Чапман“, Калифорния.

Интервю с Мартин Малинов за канала ни в youtube – The Journey media

Биография

Martin Malinov Източник: Личен архив

Мартин е роден в гр. София през 2004 г. и живее там до 2018-година. След това се мести да учи в Швейцария. Като малък има различни хобита, сред които да реди кубчето на рубик, да прави фокуси или да тренира различни спортове.

Toй е от онези личности, които разбират какво искат да правят още, докато са деца. Купува си камера и започва да снима кратки видеа със своята сестра. Купува си евтин дрон, с който започва да снима красиви гледки в София.

Първи професионален проект

Кадър от рекламното видео за Хотел Lucky Bansko, Източник: Личен архив

С помощта на екип от оператор, осветител и няколко актьори, той прави рекламно видео на хотел в Банско. Този проект му дава стимул да продължи да се занимава професионално с това.

ТОП 5 на най-добрите университети по кино в САЩ, Калифорния

Мартин се премества да живее в Америка и в момента е студент по продуценство в топ 5 от най-престижните учебни заведения по кино в САЩ – ,,Чапман“ в Калифорния. Благодарение на добрите оценки от гимназията и филма, с който кандидатства. Още с влизането си получава стипендия.

Късометражните филми на Мартин Малинов

Мартин Малинов (вляво) по време на заснемането на ,,Алкохолик ме посещава всяка вечер“ Източни: Личен архив

Като продуцент моята работа е да гася пожари преди да са избухнали – Martin Malinov

,,Плачът на смеха“

Мартин създава първия си късометражен филм през 2017-година. Той се казва ,,Плачът на смеха“ и заснет за 6 дни. Сюжетът разказва за клоуни, които си отмъщават на хора, които са ги тормозили в миналото. Заключват ги в стаи, подобни на escape room играта, които са свързани с 4-те елемента земя, вода, огън и въздух като ги карат да си признаят всички зли деяния, за да ги пуснат.

Филмът ,,Нищо не може да разруши това“

,,Nothing can ever ruin this“ – Филм на Мартин Малинов, с който участва на филмовия фестивал в Кан ,,Remember the Future“

Сюжетът разказва за често срещан феномен в личните ни взаимоотношенията, когато човек започва връзка с някого, тя се развива, разпада се и влиза в нова връзка. Главна героиня във филма е добре познатата ни актриса Елеонора Иванова. Филмът печели общо 3 награди от 5 на фестивала ,,Remember the Future“ – за най-добър продуцент, за най-добра кинематография и за най-романтичен филм.

Филмът ,,Алкохолик ме посещава всяка вечер“

,,An alcoholic visits me every night“ – Филм на Мартин Малинов, с който печели няколко награди на фестивала в Кан.

Историята разказва за алкохолик, на който вампир му пълни бутилката с кръв всяка вечер, за да му пие кръвта. По сценария Мартин работи с американски сценарист и режисьора Тото Митовски. Този филм печели 2 награди на фестивала ,,Remember the Future“ – за най-добър актьор в късометражен филм и за най-добро аудио.

MBM Productions

Мартин Малинов заедно със своя екип Източник: MBM Productions

Мартин Малинов е изпълнителен директор на своята продуцентска компания ,,MBM Productions‘‘, която се ражда пред 2017-та година. Екипът се състои от продуцент, монтажист, дизайнер, кастинг директор и др. Фокусът на компанията е в правенето на късометражни филми за ужаси, трилъри и мистериозни жанрове.